: Stylistyka. To obok Arteona najładniejsze auto jakie jeździ po naszych ulicach :)
: Brak
Jestem dość młodym kierowcą i przesiadłem się do tego samochodu ze Skody Fabii I Hatchback, także na początku nie chciałem pisać żadnego komentarza, bo byłby on zdecydowanie nieobiektywny z racji ogromnej zmiany jaka zaszła w moim życiu. Po 6 miesiącach użytkowania mogę jednak już wystawić dość miarodajną opinie. Jeszcze 3 tygodnie przed zakupem tego samochodu nie brałem go nawet pod uwagę. Byłem bardzo zauroczony Superbem ale cena za takie samo wyposażanie jakie mam w Talismanie (kamera cofania, automat, czujniki tył,przód i boki) była po prostu zaporowa. I wtedy ktoś z rodziny doradził mi żebym rozejrzał się za Talismanem, bo co było nie było, to ten sam segment. Szukałem limuzyny z racji swojego wysokiego wzrostu (198 cm) i jest to auto idealnie dopasowanie do mnie. Prowadzi się go znakomicie. Leciutka kierownica, nie czuć tak bardzo nierówności, bardzo ładnie się zbiera przy wyprzedzaniu i jest dość oszczędny jak na ten silnik i moc. Ma on oczywiście też swoje wady, o czym poniżej. Jednak moim zdaniem, jest to auto warte swojej ceny
Bardzo przyjemny, na razie bezawaryjny aczkolwiek lubi często zmieniać olej. Po 15 tys.km raczej oszczędnej eksploatacji (nie wjeżdżam do dużych miast) zapaliła się lampka że powinienem wykonać przegląd czyt. wymienić olej
Tutaj niemiła niespodzianka. Auto to zakupiłem od dealera Renault z 16 tys. km na liczniku i po 2 tys. skrzynia była do wymiany. Przy zmianie biegów autem po prostu szarpało, nie było płynności. Nie można tu oceniać serwisu ale Panowie po prostu w ramach gwarancji wymienili mi skrzynię na nówkę i auto chodzi naprawdę świetnie. Jednak mój przykład pokazał, że nie są to skrzynie bezawaryjne
Wszystko w jak najlepszym porządku
Auto przed nałożeniem powłoki ceramicznej, niestety było bardzo podatne na zabrudzenia. Teraz jest o niebo lepiej. Kolor karoserii : niebieski (kosmos)
Tu mogłoby być trochę lepiej. Prawy przedni słupek (przy szybie) trochę przeszkadza szczególnie przy skręcaniu w lewo z ulicy podporządkowanej. Mam zastrzeżenia też do działania wycieraczek. Były już wymieniane a ciągle zostawiają smugi podczas deszczu. Nie wspominając już o tym bardzo popularnym pasku pozostawianym przy lewym słupku również po deszczu
Auto bardzo ładnie wykończone i wszystko jest na swoim miejscu.
Jest ok aczkolwiek przy upałach jakie mieliśmy w czerwcu tego roku klima zdała egzamin na trójkę. Bardzo dużo czasu potrzeba żeby w wystarczającym stopniu ochłodziła auto. Zobaczymy zimą jak to będzie...
Pewnie mam małe doświadczenie ale nie znam żadnego innego samochodu w tej klasie, które miałoby tyle przestrzeni dla kierowcy i pasażerów co Talisman.
Wszystko super do 130km/h. Powyżej robi się niestety już trochę głośno
po 30 tys.km spalanie 5.9l/100km także spalanie bardzo fajne jak na benzynę. Auto poza tym co wymieniłem wyżej bezawaryjne.
Za te pieniądze, mogłem dostać tylko plastikową i oklepaną Octavię, którą miałem okazję się przejechać. Tak jak napisałem wyżej, auto warte swojej ceny
raczej brak
Serwis musiał wymienić skrzynię biegów. Chciałem generalnie pochwalić jakość obsługi w Renault. Auto zastępcze tej samej klasy, ankieta do wypełnienia po każdej wizycie w serwisie i bardzo miła obsługa za każdym razem gdy tam jestem. Brawo
- zużycie paliwa dla silnika 1.6 Energy TCe 149KM 110kW