Ocena kierowcy - Renault Scenic III Van

Rok produkcji 2010
Renault Scenic III Van 1.4 TCe 16v 130KM 96kW 2009-2011 - Oceń swoje auto
Silnik : + wyciszenie
Układ hamulcowy : na plus
To moja czwarta renówka, mogę napisać że jest najlepsza z dotychczasowych. Wcześniej dwa renault Twingo i Scenic I.
Optymalny silnik jak na ten samochód. Potrafi być ekonomiczny w trasie ale wymaga to cierpliwości od kierowcy. Faktycznie rozkręca się od niskich obrotów przy 1500-1800 i ciągnie w górę bardzo płynnie.
Biegu wchodzą bardzo przyzwoicie, lepiej niż w moich wcześniejszych starszych technologicznie autach. W mieście praktycznie od 50 km/h można mieć zapięty 5 bieg a od około 65 km/h w płaskim terenie załączam szóstkę.
Prowadzenie na pewno na plus w porównaniu ze Scenikiem I generacji. Zawieszenie sztywniejsze przez co auto lepiej prowadzi się w zakrętach.
Jak dla mojej 4 osobowej rodziny to auto skrojone na wymiar. Przestronne w środki a jednocześnie z zewnątrz wielkości kompaktu nie problemowe przy parkowaniu w mieście.
Bez uwag, na plus większe lusterka boczne.
Wszystko na miejscu. Ludzie narzekają na obsługę tempomatu - wg mnie wszystko jest na swoim miejscu,
Bardzo dobrze, nawiew na tylną kanapę robi swoje.
W porównaniu z moim wcześniejszych Scenikiem wyciszenie jest super.
Ceny części zamiennych na bardzo akceptowalnym poziomie, poza orginalnymi częściami jest sporo zamienników.
Za 7 latka z przebiegiem 56 tys km !! zapłaciłem w komisie przy salonowym Renault 33 tys zł. Auto w prawie najbogatszej wersji wyposażenia z polskiego salonu po I właścicielu. Za auta konkurencji typu Ford C-max czy Opel Zafira przy podobnym stanie i wyposażeniu trzeba było zapłacić co najmniej 40 tys zł. Uważam, że decyzja o zakupie słuszna.
Przepalone żarówki, których wymianę można opanować. W innym przypadku wiadomo, wizyta w serwisie.
brak

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.4 TCe 16v 130KM 96kW [l/100km]