Ocena kierowcy - Renault Scenic III Van Facelifting
162 tys. km
Okres użytkowania:
niecały rok
: Przestronność, wygoda.
Pierwsze auto w życiu kupione na zasadzie "a żeby coś było". Ma swoje wady i zalety. Na szczęście tych drugich sporo więcej.
Zarazem mocny i słaby punkt tego auta. Silnik jest słabowity i trzeba go kręcić. Jest szóstka, ale można ją włączyć już przy 60 km/h i przy dużych prędkościach silnik wyje. Natomiast mocne strony to jego prostota- zwykły benzyniak, który można zagazować jeżeli ktoś potrzebuje. Wcześniej miałem super nowoczesną, trzycylindrową turbobenzynę, która jeździła super... do czasu. A potem- koszty, koszty, koszty. Zamieniłem na prostego, mułowatego 1.6 i... odetchnąłem.
Klasyka od Renault czyli jest dobrze, ale może być lepiej.
Nie można oczekiwać od vana, żeby trzymał się drogi jak przyklejony. Jest dobrze, auto prowadzi się lekko, przyjemnie. Nie ma co się rozpędzać na zakrętach, bo do tego się nie nadaje.
Auto bardzo praktyczne, wysokie, sporo miejsca w środku i mnóstwo schowków. Wygodne fotele, także z tyłu. Praktyczne rozwiązania typu składany przedni fotel czy przesuwana konsola środkowa.
Komfort wnętrza i wygoda podróżowania na wysokim poziomie. Różne elektroniczne bajery umilają podróż. Odejmuję jedną gwiazdkę za wyciszenie. Przy wysokich prędkościach wewnątrz robi się głośno.
Wszystko pod ręką, fotele wygodne. Wnętrze przemyślane. Ja jestem zadowolony.
Bez zastrzeżeń. Automatyczna klimatyzacja dwustrefowa, sprytne nawiewy na tył w słupkach. Podgrzewane fotele zimą szybko łapią temperaturę.
Bardzo fajnie, wygodnie. Spore możliwości regulacji. Dużo miejsca nad głową. Tak orzywykłem, że jak wsiadam do klasycznego auta to wydaje mi się że dotykam głową podsufitki.
Wspominałem o tym wyżej. Miło i sympatycznie do ok. 110 km/h. Potem coraz to głośniej, nieprzyjemnie.
Auto nie jest bardzo drogie w zakupie, sporo zamienników i części używanych. Popularne i znane mechanikom.
Przyjemny, praktyczny i wygodny samochód za niewygórowane pieniądze.
Drobiazgi typu piszczący pedał czy radio, które czasami potrafi samo się wyłączyć i uruchomić ponownie.
Na razie bez zastrzeżeń.
- zużycie paliwa dla silnika 1.6 16v 110KM 81kW