: Spalanie jak na taka pojemość,kultura pracy silnika. Elastyczność.
: Lakier miękki do tego stopnia ,że rysuje sie od patrzenia na auto. Rdza na tylnej klapie.
Jestem drugim włascicielem auta. Kupiłem go jako pięciolatka od aso (ktoś oddał w rozliczeniu) z przebiegiem 145tys kilometrów. Auto poprawne,bardzo fajne dla rodziny. Wersja dynamique tomtom, wyposażenie takie sobie,navi,"pół skóry" (o ile ten skaj można nazwać skórą),manualna klima,ledy do jazdy dziennej,felgi 17calowe.Polecam kupić auto pewne,z historia serwisową. Naprawde mechanicznie są to auta dopracowane . Nie bez powodu NIssan czy Mercedes używa tych motorów w swoich autach
Jak na tę masę i tak małą pojemnosc jestem zaskoczony. Jest dość elastyczny(nie mylić z dynamiczny). Rozpedzenie od zera do setki zajmuje chwile. Motor lubi obroty,żeby sprawnie odjechać trzeba zredukować bieg,a najlepiej o dwa w dól,wtedy nie mozna sie do niego przyczepić. Bardzo elastyczny na wyższych biegach,nie ma problemu na autostradzie.Jazda autobanem 170-180 na godzine to nie problem
Pierwsze cztery biegi sa krótkie,trzeba czesto sięgać po lewarek.Przy 140 na godzine mamy okolice 2.5tys obrotow co jest bardzo fajnym wynikiem jak na taki silnik. Skok lewarka jest precyzyjny,nic nie zgrzyta.Przełożenia mogły by być ciut dluzsze
Jak na MPV prowadzi sie fajnie.Zawieszenie bardzo dobrze wybiera . Troszke kładzie sie w zakretach,ale po takich gabarytach nie można spodziewac sie cudów. Przez mój okres użytkowania wymieniłem łączniki stabilizatora,prawą półoś i dwie sprezyny z tylu.Pozatym zero problemow
Jak to w renault. Tam gidze mogli dali tworzywo. Mój scenic jest czarny,widac na nim kazda ryske. Lakier jest miekki i bardzo łatwo go zarysować. Blacha na drzwiach bardzo cieniutka,drzwi przednie zamykaja sie jak w trabancie. Tylna klapa powoli zaczyna łapać rdzę na rancie (auto 6 letnie,nie spodziewałbym sie tego)
Duże szyby, widoczność jest super w każdą stronę.
Jak to w renault. Multum schowków, auto z przeznaczeniem rodzinnym .Tylne fotele można przesuwac przód tył ,regulować oparcie,są składane ,z łatwością da sie je wymontować.Bardzo przydatne kiedy potrzebujemy przewieżć coś większego.
Klima wydajna,auto bardzo szybko sie nagrzewa. Mój scenic bardzo parował. Okazało sie że filtr kabinowy nie byl nigdy wymieniany. Pozatym,brak zastrzeżeń
Jest ok. Pamiętajmy o tym ,że scenic bazuje na megane które jest kompaktem. Mi przy wzroście 194cm cięzko bylo znależć dobrą pozycje za kierownicą,natomiast siadam sam za sobą bez problemu .Do tej pory udalo mi sie to tylko w passacie,co jest dobrym wyznacznikiem.Zona zachwycona,córka także wiec nie ma sie czego czepić. MIał być S-max który jest przepastny ,jednak zaważyla cena ;)
Wyciszenie? Ok ,kabina sama w sobie jest dość cicha,przy 170 na godzine jest akceptowalnie. Chyba zapomnieli o drzwiach....Na postoju mamy piękne basy,czuc je na całym aucie i to dosłownie. Wystarczy ruszyc i magia znika. Szkoda,ponieważ renault zawsze skladał dośc dobre fabryczne audio,i tak jest w tym przypadku.Niestety ,inżynierowie postanowili oszczędzić na wygluszeniu. Do zrobienia we własnym zakresie.
Autko super tanie w utrzmaniu,tutaj trzeba pochylić czoła. Dodam że nie oszczędzam na częsciach. Warto pamiętać o regularnym serwisie,dobrym oleju z normą dla silnikow renault z filtrem fap i bedzie dobrze
W tej cenie z gwarancją mogłem kupić co najwyżej Polo z tego samego rocznika. Nie przepłacając mozna stać sie włascicielem dobrego ,poprawnego rodzinnego auta.
Spalony silnik wycieraczki (zatkane odpływy na podszybiu),wymiana na gwarancji w aso
Sparciały przewód wysokiego cisnienia przy filtrze fap (auto wchodziło w tryb awaryjny,brak mocy,jednak jechało) Wymiana w aso na gwarancji
Przetarta wiązka przy pomocniczym zaworze EGR (tak mamy dwa) ,naprawa 500zł
Prawy przegłub zewnetrzny ,co skonczyło się wymianą poł osi
Brak,auto w codziennej eksploatacji,ponad 40tys kilometrow w rok. Wsiadam,odpalam,jade.
- zużycie paliwa dla silnika dCi 110KM 81kW