Ocena kierowcy - Renault Scenic II

kombayn, 4 lata temu
Silnik 1.9 dCi 120KM 88kW
Rok produkcji 2005
Renault Scenic II 1.9 dCi 120KM 88kW 2003-2009 - Oceń swoje auto
Wygodny minivan, ze świetnie zorganizowanym wnętrzem. Niezły silnik, odpowiednio dynamiczny do tego auta. Ekonomiczny w utrzymaniu.
Wystarczająca dynamika, brak poważniejszych awarii. Wymianiłem tylko turbinę i intercooler bo niestety coś się rozszczelniło i wypluło olej.
Moim zdaniem bardzo dobrze dobrane przełożenia - zarówno do miasta, jak i w trasę.
Prowadzi się stabilnie przy większych prędkościach i bardzo łatwo się manewruje na ciasnych parkingach.
Całkiem dobrze zabezpieczona antykorozyjnie. Mimo wielu lat na karku mój egzemplarz nie ma problemów z korozją.
Nie jest źle, ale lusterka mogłyby być troszkę większe.
Świetnie rozplanowane wnętrze - łatwy dostęp do wszystkich przełączników. Sterowanie radiem z kierownicy bardzo intuicyjne.
Klimatyzacja działa świetnie. Ogrzewanie trochę gorzej, ale diesel potrzebuje trochę czasu żeby się rozgrzać.
Tu jest bardzo dobrze. Mam 190cm wzrostu i mam sporo miejsca za kierownicą, za mną również da się wygodnie usiąść. Osobne fotele z tyłu, które bardzo łatwo złożyć i wymontować pozwalają załadować coś większego - ja swoim Scenikiem zrobiłem przeprowadzkę do nowego mieszkania. Świetną robotę robią również schowki w podłodze i szuflady pod siedzeniami. Naprawdę pod tym względem ten wóz to mistrzostwo.
Silnik słychać, ale niezbyt głośno - więc za to plus. Za większośc hałasu odpowiadają szumy opływającego powietrza (normalne przy klockowatym kształcie auta) i czasami świszczące uszczelki.
Spalanie w mieście to około 8l, a w trasie 6l. Ceny części nie powalają.
Jest nieźle, chociaż gdyby chcieć utrzymać auto w nienagannym stanie, naprawiając wszystkie drobnostki to mogłoby być niewesoło.
U mnie nie działa tempomat, czujniki cofania (chcoiaż zimą się same naprawiły i przez dwa tygodnie działały - jak się ociepliło to znów przestały), szyba tylna lewa, check airbag się świeci, spryskiwacz tylnej szyby. Tego jednak nie naprawiam, bo nie są to systemy niezbędne do korzystania z samochodu.
Z poważniejszych napraw które musiałem zrobić to wymiana turbiny (na regenerowaną) i intercoolera (na nowy) wraz z wężem ciśnieniowym - ok. 2500zł Wymiana tylnych piast z tarczami, bo łożyszka już głośno huczały podczas jazdy - ok. 800zł Nie wiem do końca czy można to nazwac usterkami - myślę że po prostu zużyły sie te elementy.

On - zużycie paliwa dla silnika 1.9 dCi 120KM 88kW [l/100km]

6,7