Ocena kierowcy - Renault Scenic II

Pietia_1982, 14 lat temu
Silnik 1.9 dCi 120KM 88kW
Rok produkcji 2004
Renault Scenic II 1.9 dCi 120KM 88kW 2003-2009 - Oceń swoje auto
Inne : Pozytywnie zaskoczyło mnie wyposażenie, system wolnych rąk to rewelacja. tempomat przydatny na trasie.
Auto prezentuje się ładnie. Z dobrym wyposażeniem jest bardzo dobrym, wygodnym i przestronnym samochodem. Osobiście jestem zadowolony. Mam nadzieję, że tak będzie zawsze :)
Jak na razie bez problemów i mam nadzieję, że tak zostanie. Silnik chodzi równo i cicho, spalanie nie najgorsze, ale zobaczę przy tankowaniu jakie jest rzeczywiste. Moc i moment ok ale wiadomo tych zawsze mało, nie wiem tylko czy jest sens tuningować ten silnik. Każdy wie z jakimi problemami się trzeba zmagać.
No skrzynia 6-biegowa, jest ok. Jedyny mankament lub po prostu tak jest, muszę się przyzwyczaić do lewarka i wbijania biegów. Wymaga odrobinę wprawy, ale jak już się człowiek przyzwyczai to jest ok.
Układ jezdny ok, z tym, że jakie są polskie drogi każdy wie, więc okaże się jeszcze jak to będzie. Prowadzi się bardzo dobrze.
Widoczność do przodu i po bokach bardzo dobra. Gorzej z widocznością do tyłu, na szczęście jest czujnik parkowania, który tę niedogodność minimalizuje.
Wszystko pod ręką, kierownica wielofunkcyjna powoduje, że nie trzeba szukać przycisków od radia. Inne potrzebne przyciski są po prostu tam gdzie powinny być. Nie trzeba nic szukać.
Ogrzewanie jeszcze nie wiem, nie miałem przyjemności jeździć w zimie. Jeśli chodzi o klimatronik działa dobrze, ale nie doskonale. Bardzo ważne by wyłączać klimatyzację wcześniej niż zaraz po zatrzymaniu i zgaszeniu silnika tak by później nie mieć wilgoci w samochodzie i na szybie.
Jak na razie nikt nie narzekał na małą ilość miejsca, dla mnie za kierownicą jest ok.
Silnika bardzo nie słychać, jeśli chodzi o plastiki to już je słyszę, ale takie są polskie drogi.
Spalanie w trasie jakie miałem, jeden raz to 5,4 litra. Po średnio trasa/miasto z włączoną klimą to aktualnie 5,7 litra. Naprawy i przeglądy są mi obce.
Auto jak na wyposażenie jakie posiada nie jest bardzo drogie. Za inne samochody trzeba o wiele więcej zapłacić. Ale oczywiście wszystko ma swoje plusy i minusy. Ogólna opinia o samochodzie jest znana, jak będzie z moim samochodem czas pokaże.
Po ulewach zauważyłem, że przycisk od strony kierowcy do zamykania drzwi nie zawsze działa. Jak jest sucho jest ok. Aktualnie brak innych problemów.
Po tym krótkim użytkowaniu samochodu nie jestem w stanie powiedzieć czegokolwiek miarodajnego na ten temat. Czas pokaże co i jak będzie.

On - zużycie paliwa dla silnika 1.9 dCi 120KM 88kW [l/100km]

5,5