: Otwieranie i zamykanie drzwi z przycisków - często nie działa albo działa tylko w niektórych drzwiach.
Uwielbiam system bezkluczykowy! Najlepszy gadżet dla zapominalskiej kobiety z zakupami :-)))
Elastyczny silnik deaslowski chociaż poprzednie auto miało więcej "koników" i tutaj przy tych gabarytów czuć zbyt wolne przyspieszanie - jednak w trasie "jak się rozbuja" to bardzo duży komfort z podróży.
6 biegowa skrzynia biegów jest bardzo elastyczna, chociaż przy 6-ciu bigach trzeba się trochę więcej "namachać". Baaardzo wygodone dla mnie umiejscowienie dźwigni zmiany biegów!
Pewnie jak przy większości VAN-ów przy większych prędkościach na zakrętach oraz przy silnych bocznych podmuchach wiatru trochę traci trochę przyczepność.
Duża przednia szyba, doskonała widoczność - może trochę zbyt małe lusterko wsteczne ale duży plus za dodatkowe lusterko wsteczne z możliwością obserwacji np. dziecka na tylnim fotelu.
Duże przestronne auto. Bardzo wygodne wsiadanie i wysiadanie. Masa schowków, uchwyty do wysiadania na zagłówkach przednich foteli znacząco ułatwiają wysiadanie pasażerów z tyłu. Przydatne rozkładane stoliki i rolety w tylnich drzwiach. Bardzo pakowny bagażnik - dobrze wyprofilowany (oglądany przeze mnie również Ford C-max miał dużo gorzej wyprofilowany bagażnik).
Przeciętnie się nagrzewa zimą, latem też potrzebuje chwili na schłodzenie. Ale działa dobrze i bezproblemowo. Brakuje podgrzewanej szyby przedniej znanej mi z Fordów - jestem niska i mam problemy z odśnieżaniem/odszranianiem przedniej szyby.
Bardzo dużo miejsca dla kierowcy i pasażerów - wygodne fotele, przestronny. Bardzo fajne autko rodzinne.
Przy prędkościach powyżej ok 120 km/h zmniejsza się komfort podróży ze względu na wzrost głośności.
Nie mam uwag - w trasie ok 4-5 l, po mieście ok 6-7 max w zimie i w korkach do 8 . To na włączonej klimatyzacji - dla mnie nie odczuwalny spadek zużycia przy wyłączonej klimatyzacji.
Jestem absolutnie zadowolona z zakupu.
1. Wymiana żarówek w przednich reflektorach - koszmar podkreślany na stacjach obsługi. Porażka, że kierowca nie jest w stanie np. trasie wymienić sobie żarówki.
2. Lusterka składane elektrycznie nie zawsze chcą się do końca rozłożyć, często się blokują.
3. Przyciski zamykania w klamkach zdarza się, że sporadycznie nie działa przycisk i trzeba po kolei sprawdzać, który zadziała albo zamykać z karty.
- zużycie paliwa dla silnika 1.5 dCi 105KM 77kW