Ocena kierowcy - Renault Scenic II

Rok produkcji 2006
Okres użytkowania: 5 lat
Renault Scenic II 1.5 dCi 105KM 77kW 2003-2009 - Oceń swoje auto
Inne : Funkcjonalność, ekonomia, niezawodność, komfort
Inne : efektywność klimy spada po przeglądzie, by po ok. 18tys. przestać działać wogóle.
Samochód stworzony dla rodziny i wymagających komfortu dojrzałych kierowców. Aż mi szkoda, że nowy model jest taki brzydki...
Zaskakująco dynamiczny jhak na swą objętość. Trzeba się nauczyć wykorzystywać jego moment i 6 biegów, a wtedy- bajka.
Bardzo dobra wentylacja i ustawiczne problemy z klimatyzacją-prawie zawsze przed przeglądem przestaje działać (chyba ucieka freon), a po przeglądzie chodzi jak nowa. W sumie nie wiem dlaczego tak się dzieje, bo serwis zawsze naprawia to bezpłatnie i mętnie informuje o przyczynie.
Wielokrotne wypady zagraniczne na narty, jachty w Chorwacji... Zawsze conajmniej 4 osoby, pełno bagażu (czasem pak na dachu) i nigdy problemów z ładownością.
Do 150 km/godz- OK. Jeśli szybciej, to chyba nie z tym silnikiem.
Wszystkie wyjazdy wakacyjne z w pełni wyładowanym samochodem (ewent. z pakiem) to spalanie średnio 6.0 (6.8) litra/100 km. Przy spokojnej jeździe w tempie otaczających nas samochodów na trasie - nawet ponizej 4.5. Po mieście 6-7 l/100 km w zależnośi od klimy/zimy. Kiedyś na 250 km za miastem 4.1- mam zdjęcie, mogę udowodnić
Poza Klimą- żadnej awarii

On - zużycie paliwa dla silnika 1.5 dCi 105KM 77kW [l/100km]