Ocena kierowcy - Renault Scenic II

Witek, 19 lat temu
Silnik 1.6 i 16V 115KM 85kW
Rok produkcji 2004
Renault Scenic II 1.6 i 16V 115KM 85kW 2003-2009 - Oceń swoje auto
W sumie zrobiłem niezły wybór. jestem zadowolony. Dla rodziny jest to super auto. Następne kupię podobne. Ale najpierw pojeżdżę tym 3-4 lata
Bardzo elastyczna. Nawet przy 50 km/h można jechać na 5 biegu.
Nic nie słychać, biegi wchodzą gładko. mały skok dźwigni. Drążek drży przy przyspieszaniu. gdy się na nim trzyma rękę.
W tej chwili jest na nszych "drogach" mnóstwo dziur. Scenic znosi je doskonale. Czasem słychać tylko tąpniecia opony o krawędzie dziur. Na grzbietach ograniczających prędkośc przy np. szkołam tylko tekko bujnie. Poprzednio jeździłem skodą fabią kombi - musiałem ostro chamować, inaczej podskok pod sam sufit
Tak, to prawda: słupki boczne szerokie ograniczają widoczność, przednie trochę też, ale przy tak dużych szybach da sięwytrzymać. Poza tym są to zapewne względy bezpieczeństwa. Przy ew. dachowaniu słupki muszą przenieść te 1330 Kg.
Super, wszystko w zasięgu ręki. Masa schowków. Sterowanie radiem w kolumnie kierownicy bardzo rozsądne, choć na początku miałem obiekcje. Kwestia przyzwyczajenia.
Trochę zbyt wolno rozgrzewa się zimą wewnątrz. Ale przy tej kubaturze - to chyba normalne. Co latem - jeszcze nie wiem. MAm nadzieję, że przy tak oszklonej kabinie klima ma optymalną wydajność.
Niesamowity. Przy tej szerokości wsiadamy z przodu z żoną w kożuchach (w tym roku zima daje popalić), z tyłu 2 dzieci też opatulonych i LUZ !!!. POLECAM!!!
Przy ok 115-120 zaczyna szumieć, ale to powietrze - aerodynamika. Silnik słychać przy ok 130. Ale radio samo się podgłaśnia - wrażenie nie jest w sumie najgorsze.
Oczekiwałem lepszych rezultatów poza miastem. Dotychczas nie udało mi się osiągnąć tabelowego 6,0 na trasie. Realnie jest to: w mieście: 9,1-9,5 na trasie 6,9-7,2. średnio ok. 8,2
Trochę drogie są silniki diesla. Za 1,5 dci musiałbym dopłacić 6.900 zł. To za dużo dla samochodu rodzinnego. Zwróci mi się to po 69. tyś. Jęśli doliczę do tego odsetki zarobione na zaoszczędzonej kwocie przez 4 lata (np 10% rocznie w funduszu zrównoważonym) mam ok. 2.800 zł. Musiałbym wtedy zrobić ok 90-100 tyś. Nie sądzę, żeby to było realne. Jednak za tę kwotę (zapłaciłem 74,9 tyś), bo auto z zeszłego roku. Mogłaby być gwarancja na 4 lata, albo częściowa skóra. W sumie i tak taniej niż u komnkurencji.
Za krótko, aby się coś zepsuło
Brak

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.6 i 16V 115KM 85kW [l/100km]