Ocena kierowcy - Renault Scenic I Minivan

Silnik 1.9 dTi 98KM 72kW
Rok produkcji 2000
Okres użytkowania: 1 rok
Renault Scenic I Minivan 1.9 dTi 98KM 72kW 1997-2000 - Oceń swoje auto
Inne : Wszystko mnie zaskoczyło.Niespodziwałem się że będzie mial tyle plusów.Ergonomiczność,ekonomiczność,układ jezdny to jego 3 największe cechy.Niewiele brakuje mu do perfekcji.Francuzi się postarali.
Karoseria : Rdza pod uszczelką pod drzwiami tylnego pasażera
Układ elektryczny : Brak dzialania lusterek,otwierania szyb tylnych i tylnej wycieraczki
Silnik troche głośny,myślalem ze bedzie ciszej. Słychac lekki klekot. Miałem poprzednio golfa 3 1.6benzyna. I troche długi czas rozpędzania auta. Ale nie powinienem się dziwic waży ponad 1300kg.
Skrzynia biegów bardzo łatwo i gładko wrzuca sie nastepne biegi. Trochę zbyt krótkie przełożenia biegów.Moi przedmówcy tez na to narzekali.Pomiędzy 2 a 4 biegiem następuje za kótki czas.Brakuje 6stego biegu,zdecydowanie.
Siedzi się wysoko i to powoduje że bardzo dobrze widzi się całe pole jazdy.Plus dodatkowy za wysokość tego modelu,siedzi się nad innymi kierowcami.Brak widoczności maski ale każdy przeciętny kierowca nie bedzie miał z tym jakichkolwiek problemów.Następny plus za plaski tył auta.Pozwala zaparkować samochód bez żadnych problemów.
Tu jest bardzo duzo pisania.Poprostu doskonałość.Z przodu siedzi się bardzo wygodnie,nie stuka się łokciami.Dużo schowków a wymienić trzeba zwłaszcza wysuwane szuflady pod przednimi fotelami oraz schowki w podłodze pod tylnymi oraz pod nogami tylnych pasażerów. Bagażnik bardzo pojemny a po wyciągnięciu tylnych foteli,przewoziłem ostatnio segmenty wielkości dorosłego człowieka.Wielka 6stka
Mogłaby być lepsza ale nie jest źle.Hałas dokucza po przekroczeniu 120 kilometrów ale nie ma gdzie zbytnio przekraczac takich prędkosci na naszych drogach
Bardzo male zużycie paliwa. Nigdy nie przekroczyłem powyżej 6,5 litra w cyklu mieszanym a bardzo dużo jezdze po mieście.Na baku mogę liczyc na przejechanie 700kilometrów.Przy zakupie musiałem wymienić 2 tarcze z łożyskami na tył i kosztowaol mnie to 600zl.A pozatym tylko jeździć i jeździc.
Drobiazgi często się zdarzają a zwlaszcza problemy z elektryką.W czasie roku użytkowania przestały mi dzialac przyciski umożliwiające otwarcie tylnych szyb od strony kierowcy i tylna wycieraczka.Pewnie bezpieczniki.A przy kupnie nie dzialało już automatyczne ustawianie bocznych lusterek.Ale to naprawde drobne usterki nie majace wpływu na jazde czy bezpieczeństwo.
Brak na razie poważniejszych usterek.

On - zużycie paliwa dla silnika 1.9 dTi 98KM 72kW [l/100km]

5,7