Ocena kierowcy - Renault Scenic I Minivan

Silnik 1.9 dCi 105KM 77kW
Rok produkcji 2001
Okres użytkowania: ponad 6 lat
Renault Scenic I Minivan 1.9 dCi 105KM 77kW 2000-2003 - Oceń swoje auto
Zawieszenie : PO długiej jeździe nie czuję zmęczenia , nawet na polskich drogach nie targa kierownicą i nie odczuwam podskakiwania na fotelu. U mnie nic nie tłucze, a na drodze nie dziaduję.
byłoby lepiej gdyby nie te FATALNE tylko TRZY USTERKI
nie odczuwa się ,że to diesel w czasie podróży ze znajomymi -chorwacja ,włochy na autostradzie szło poszaleć,ale trochę za głośno.Miło słuchać turbinkę i silnik jak się przyśpiesza ,ale przez kilka minut .Po trzech godzinach ma się dość, nie idzie spokojnie porozmawiać!
przełączanie biegów SUPER, ale 5 msc temu zablokował się na RONDZIE w Zielonej Górze mechanizm różnicowy i posypało się ze skrzyni . Na szczęście obok na szrocie stał scenic i po 2 dniach znowu jeżdżę . DLA mnie jest to sytuacja ,która nie powinna mieć mi miejsca! A jak bym był na Krymie dwa tygodnie dłużej ? Skodą przejechałem bezawaryjnie prawie 600000km bez żadnej wpadki ze strony silnika ,a tym bardziej przekładni, auto 50% jazdy ciągało przyczepkę i bardzo często po 600kg. Scenik 1-3 osoby, przyczepka tylko na wakacje.
co 30000 wymieniam końcówki -dziwne że pierwsze 125000 nic nie wymieniałem. Amortyzatory p[rzednie mam ciągle nowe ,ale tylne wymieniłem po 210000 ,wymieniłem też wszystkie gumy na stabilizatorach
głośno zaczyna być od silnika po przekroczeniu 115 , a uciążliwe po przekroczeniu 132
mogło być lepiej, co prawda duża bryła ale opory powietrza można byłoby zmniejszyć poprawiając spód auta , przód i tył
ALE nowy scenik to porażka FINANSOWA . nie podoba mi się wskaźnik cyfrowy , gdyby tak umieścili te wskaźniki z LAGUNY to bym się zastanowił.
przy 186000 potencjometr do regulacji lusterek zapalił się gdy auto stało 4godziny w garażu. Przyczyna- prawdopodobnie samochód wcześniej był myty i nalała się woda gdyż obejma na potencjometr jest wklęsła a powinna być wypukła. Wpadłem w panikę zanim nie wyłuskałem go z tapicerki.NIE naprawiłem do tej pory i przedstawiam to jako działanie sabotażowe konstruktora scenika
po 180000 padła pompa paliwa , czemu bo jakiś pseudo konstruktor - żabojad umieścił pompkę elektryczną w nadkolu żeby woda chlapała się na nią EFEKT-skorodowały mosiężne styki i uleciały .2 dni stracone niedziela i poniedziałek + hol z niemieckiej autostrady. WYMIANA skrzyni biegów -zakleszczył się mechanizm różnicowy.

On - zużycie paliwa dla silnika 1.9 dCi 105KM 77kW [l/100km]

7,4