: Spodziewałem się sporej przestrzeni i możliwości załadunku, ale nie aż tak.
Z zakupu jestem bardzo zadowolony. Stale mnie czymś pozytywnie zaskakuje.
Elastyczność zadowalająca, szczególnie na 3 i 4 biegu. Jeśli chodzi o kulturę pracy, to nie narzekam - może i trochę głośno przy zimnym silniku, ale już po chwili wszystko w porządku. Powyżej 130 km/godz. silnik staję się trochę za głośny, ale da się wytrzymać.
Bez zarzutu. Biegi wchodzą pewnie i płynnie. Zaskakujący jest stosunkowo krótki skok, jak na tak długą dźwignię zmiany biegów.
Po francusku. Przede wszystkim wygodnie - i to bardzo.
Pewnie trzyma się drogi - oczywiście przy założeniu, że jeździ się z rozumem. Na ostrzejszych zakrętach buda się wychyla, ale bez szaleństwa - można to przewidzieć i kontrolować.
Minivan - i wszystko jasne. Widoczność wzorcowa w każdym kierunku.
Jest ok. Dla nieobeznanych z francuzami na początku może być niezbyt ciekawie, ale jeśli ktoś jeździł wcześniej Renault, to obsługa jest intuicyjna od samego początku.
Przy tych rozmiarach auta trudno o ocenę najwyższą - duża przestrzeń do nagrzania/schłodzenia robi swoje. Trzeba trochę poczekać, mimo że nawiewy działają sprawnie.
WZORCOWO. To auto powinno stać w Sevres jako przykład, jak na tak niewielkiej powierzchni wygospodarować tyle miejsca dla pasażerów i na bagaże.
Jak już wcześniej wspomniałem. Przy niższych prędkościach jest w porządku. Powyżej 130 km/godz. głośno.
Jak dla mnie te wyniki spalania są naprawdę zadowalające.
Jeśli chodzi o części, to przy założeniu, że omijam salony firmowe i kupuję dobre zamienniki, koszty serwisowania nie przyprawiają o ból głowy.
Tyle miejsca, z takim wyposażeniem, z takim silnikiem i taką wygodą, w dodatku przyzwoicie wykonane - za taką cenę - tu może być tylko pięć gwiazdek.
Jeżdżę zbyt krótko, aby oceniać...
j.w.
- zużycie paliwa dla silnika 1.9 dCi 105KM 77kW