Ocena kierowcy - Renault Scenic I Minivan

wpasich@wp.pl, 21 lat temu
Silnik 1.9 dCi 105KM 77kW
Rok produkcji 2002
Renault Scenic I Minivan 1.9 dCi 105KM 77kW 2000-2003 - Oceń swoje auto
Mam nadzieję, że to co miało się wysypać, to już się wysypało. W końcu to nie pierwszy mój Renault, a poprzednie były niezawodne. Poza tym ciekawy design i wygodne rozwiązania. Jak na rodzinny samochód to mógł by mieć większy bagażnik.
Po 90km zerwany korbowód - wada fabryczna, silnik do wymiany (miesiąc w serwisie); następne 100km - zerwany pas, uszkodzone koło pasowe (z winy serwisu); obecnie silnik pracuje bez zastrzeżeń, ale straciłem zaufanie.
Nie mam zastrzeżeń.
Dobrze trzyma się drogi. Dzięki miękkiemu zawieszeniu nie czuje się dziur.
Widoczność bardzo dobra - nawet z tyłu.
To jest to! Wszystko w zasięgu ręki. Szkoda tylko, że szuflad pod siedzeniami nie dają w standarcie. Schowki z przodu trochę za małe.
Silnik nagrzewa się może trochę długo, ale za to potem jest naprawdę ciepło. Poza tym bardzo szybko odparowuje i odmraża szyby.
Z przodu bez zastrzeżeń. Tylne siedzenia mogły by być wygodniejsze.
Mogło by być lepsze.
Zużycie paliwa w mieście ok. 7/100 bez klimy. Z klimą jeszcze nie sprawdzałem. Na trasie ok. 5/100.
Coś rezonuje przy niskich obrotach (być może tłumik), ale nie mam czasu jechać do serwisu.
Takie awarie silnika nie powinny wogóle mieć miejsca!!! (patrz pkt.1). Dobrze, że nie skończyło się wypadkiem.
Renault Scenic I Minivan