Ocena kierowcy - Renault Scenic I Minivan

Rok produkcji 2001
Okres użytkowania: 1 rok
Renault Scenic I Minivan 1.9 dCi 105KM 77kW 2000-2003 - Oceń swoje auto
Nie kupiłby ponownie
Pierwszy i ostatni francuz. Kupiełem ze względu na funkcjonalność, ale po za nią samochód nie oferuje niczego dobrego. Jest kiepsko wykonany. W porównaniu do aut japońskich czy niemieckich, renault przypomina mi plastikową zabawkę. Może trafiłem na zajechane auto, ale często miałem z nim problemy. Na szczęście już go sprzedałem:)
Samochód jest duży, więc 102KM nie czynią ze scenica rakiety, ale do spokojnej jazdy wystarczy. Plusem jest jego elastyczność.
Strasznie długie przełożenia! Podczas jazdy macha się ręką w prawo i lewno w przód i do tyłu niczym w starej ciężarówce!
Ostre zakręty przy dużej prędkości bywają niebezpieczne, auto mocno się kołysze. Zawieszenie dość komfortowe.
Widoczność jest bardzo dobra, choć lusterka są troche małe.
Wszystko jest pod ręką. Dużym plusem w moim aucie jest kierownica wielofunkcyjna.
Bardzo dobrze grzeje i nieźle chłodzi. Trzeba pamiętać że auto jest w sródku duże i schłodzenie całego wnętrza zajmuje pare dobrych minut.
W przodzie jest dużo miejsca i wygodnie. Z tyłu są dość ciasne fotele, zwłaszcza ten środkowy.
Mam diesla więc troche wrkocze.
Jeżdżę głównie po mieście - spala ok 7l ON
Nie wart tych pieniędzy.
Zdarzają się drobne usterki.
Przez ostatni rok wymieniłem poduszkę pod silnikiem, uszczelniacze i jeden wtryskwacz. W poprzednim samochodzie (civic z 96r) prze rok wymieniłem tylko olej, klocki ham. i filter powietrza.

On - zużycie paliwa dla silnika 1.9 dCi 105KM 77kW [l/100km]

6,3