W dziewiatym roku uzytkowania tego auta od nowosci musze stwierdzic, ze bylo warto go kupic. I nadal go nie sprzedam, pozostanie w domu jako pewny rezerwowy samochod, chociaz ja przesiade sie do ESPACE 3,5 V6 245 KM i to chyba juz w przyszlym tygodniu ;-)
Silnik, nawet na dzisiejsze warunki technologiczne oraz pojawiajace sie nowe modele aut, nadal jest bardzo dobry. W kazdych warunkach drogowych: autostrada, trasa szybkiego ruchu, drogi pozamiejskie oraz miasto, moge byc w czolowce wodzirejow ;-)
Sporadycznie zdarzaja sie problemy z wlaczeniem wyzszego biegu, jesli przesadze z obrotami silnika i chce zmienic bieg zbyt szybko, gdy chce byc w liczacej sie czolowce ;-)
Przy wiekszych predkosciach, samochod troche "plywa" po drodze ale za to, gdy jedzie sie spokojnie, komfort jazdy jest niezly. Jest tez wrazliwy na boczne podmuchy silnego wiatru
Widocznosc do przodu - daje niezla przewage nad zwyklymi autami osobowymi. Jesli zalezy nam na plynnym wyprzedzaniu maruderow - to rewelacja. Jesli trafi sie ktos szybszy za nami, tez latwo go zauwazyc. Reszta - normalnie.
Skladane i wyjmowane fotele, mnostwo schowkow - jak dla mnie - czesto sie przydaje
Wentylacja latem razem z klimatyzacja jest OK, zima ogrzewanie ma co robic na taka przestrzen ale da sie wytrzymac
Dwoje doroslych z przodu oraz dzieci z tylu, mozna jechac w kazda podroz. Moj nastepny samochod bedzie na 7 osob ;-)
Wszystko w normie, moze troche wiekszy szum powietrza przy duzych predkosciach oraz silnych podmuchach wiatru.
Mozna jezdzic oszczednie, jesli sie chce. Ja jednak wole jezdzic szybko i plynnie, czyli zawsze byc na czele lub najlepiej na drugim miejscu, jesli sie uda ;-) Ceny przegladow i napraw znosne. Gorzej z jakoscia napraw blacharskich. Po naprawie zawsze jakies drobne problemy ze zlaczami elektrycznymi.
Uwazam, ze wszystkie auta sa przewartosciowane ale jezeli nie chcemy, zeby zanikaly marki, to trzeba zrozumiec, ze producenci probuja zarobic i stworzyc sobie rezerwy na trudniejsze czasy. Nam, jako klientom. nie pozostaje nic innego, jak negocjowac cene nowego pojazdu przed zakupem ;-)
Tylna wycieraczka blokowala sie w pewnym punkcie az usnela zupelnie. Zdarzaja sie drobne usterki, w moim przypadku moga wynikac z drobnych stluczek, po naprawie drzwi bocznych u blacharza nawalily plastiki prowadzace linke w mechanizmie elektrycznego otwierania szyb. Po innej naprawie u tego samego autoryzowanego blacharza, nie dzialal przycisk opuszczania szyb. Okazalo sie, ze cos nie laczylo na stykach ale juz dziala ;-)
Mialem wymieniana felge w przednim kole po stluczce w pierwszym roku uzytkowania samochodu, po kilku latach trzeba bylo wymienic maglownice w ukladzie kierowniczym, bo wyciekal plyn od wspomagania - byc moze mialo to ze soba cos wspolnego
- zużycie paliwa dla silnika 2.0 i 115KM 85kW