Ocena kierowcy - Renault Scenic I Minivan

Mariusz., 18 lat temu
Silnik 1.6 i 90KM 66kW
Rok produkcji 1997
Renault Scenic I Minivan 1.6 i 90KM 66kW 1996-1999 - Oceń swoje auto
Wygodne ale zbyt awaryjne. To mój ostatni Scenic.
Do 140 tyś -niezły, niezle sie wkreca, równomiernie.Dość żwawy.Ostatnio przy takim przebiegu 140 tys, bardzo nie rowna praca i wprost gaśnie na skrzyżowaniu po spuszczeniu nogi z gazu ale wpływ ma chyba takze instalacja LPG>Do wymiany uszczelka pod głowicą.
Tragicznie. Padla mi po 120 tyś !! Co to za przebieg do wymiany skrzyni..?? Stałem na autostradzie z rozwaloną skrzynią i rozwalonym sprzęglem !!
40 tys km- nowe łozyska i oczywiście piasty w tylnych kołach, taki huk ze nie da sie jechać. 100 tyś- powtórka..Do tego masa innych rzeczy co 15 tyś km...to pewnie wina naszych dróg. Auto zby t mocno przechyla się na zakretach.
Same plusy. Duze szyby, wysokie miejsce kierowcy. Tu jest ok.
Wszystko pod ręką, wygodne fotele mozna dopasowac do sylwetki kierowcy, poza przyciskami od el. szyb, bardzo nie wygodnie przy samych kolanach na drzwiach. Poza tym raczej ok.
Pomimo duzej przestrzeni wnetrza, ogrzewanie i klimatyzacja działa dobrze pod warunkiem regularnego przeglądu (dot. klimy).
Z przodu dobrze, moze troszke za krótkie siedzenia ale z tyłu w 3 osoby to jest nie wygodnie poprostu ciasno.Jesli jada 2 to nie mają na co narzekac.
Gdyby nie huczace lożyska i tłumik do wymiany po 80 tys km, to bylo by ok.
Spalanie raczej nie odbiega od sredniej tego typu aut i o takiej pojemności trasa ok 6l, 100 km/h, miasto ok 9l. Gaz 10l/100km. Lubie to auto za wygode jakie daje kierowcy ale mam go dość za jego awaryjność. Pow. 100 tyś to jest nie do zniesienia.Sama naprawa skrzyni biegów a w koncu i wymiana (na uzywaną)kosztowala mnie 2 tys zł. ( nie do pomyslenia w autach np. niemieckich) A wiec koniec ze Scenikiami, nie stac mnie na utrzymanie tego samochodu.
Ponizej średniej, jest to auto zbyt awaryjne a przez to drogie w utrzymaniu.
Przecietnie, nie wybila sie niczym, ostatni nawalil zamek w drzwiach od kierowcy..
Dwa razy stałem na drodze 1. Skrzynia biegów. 2. Immobilizer zablokował zapłon. Pozostało holowanie do warsztatu.

LPG - zużycie paliwa dla silnika 1.6 i 90KM 66kW [l/100km]

7,8