Ocena kierowcy - Renault Scenic I Minivan

Maniac, 11 lat temu
Silnik 1.6 i 16V 110KM 81kW
Rok produkcji 2002
Renault Scenic I Minivan 1.6 i 16V 110KM 81kW 1999-2003 - Oceń swoje auto
Inne : Najfajniejsze jest wnętrze auta.
Z czystym sumieniem polecam ten model rodzinom z dziećmi. Jeśli ktoś może zainwestować to polecam poszukać dobrze wyposażonego egzemplarza z końca produkcji 01-03. Nie spieszyć się, jest na prawdę bardzo duży wybór (my szukaliśmy 3 miesiące). Jeśli ktoś ma mniej gotówki i dużą rodzinkę śmiało polecam starsze roczniki w bardzo dobrych cenach.
Wystarczające osiągi przy akceptowalnym zużyciu paliwa (po zamontowaniu sportowej wkładki filtra powietrza firmy K&N, tankowaniu paliwa FuelSave auto spala w mieście (trasa ok. 6km w jedną stronę do pracy i z powrotem) PONIŻEJ 8L/100km!!!)
Czasami trochę nieprecyzyjna.
Bardzo dobre zawieszenie proste konstrukcyjnie w połączeniu z oponami 205/50R16 bardzo dobrze trzyma w szybko pokonywanych zakrętach.
Wysoka pozycja za kierownicą i duże powierzchnie szyb
Wszystko jest na sowim miejscu (no może po za włącznikiem świateł awaryjnych) bardzo intuicyjna obsługa. Otwierana szyba w pokrywie bagażnika ułatwia dostęp do niego.
Klimatyzacja jak i ogrzewanie działają sprawnie i niezbyt głośno.
Przestronne, pomysłowe wnętrze, praktyczny bagażnik z możliwością powiększenie przez przesunięcie foteli drugiego rzędu. Regulowane oparcia tylnych skrajnych foteli bardzo poprawiają komfort. Duża ilość dodatkowych schowków, kieszenie w drzwiach i w oparciach przednich foteli + stoliki.
W kabinie nie jest zbyt głośno nawet przy większych prędkościach szumy wiatru nie są uciążliwe.
J.w. spalanie na niskim poziomie, koszty nie są wygórowane, bardzo dużo ilość tego modelu na naszych drogach powoduje łatwą dostępność części z rynku wtórnego w niskiej cenie, a i nowe zamienniki nie są drogie.
Za bardzo przyzwoite pieniądze otrzymujemy naprawdę fajne rodzinne auto myślę, że dużo lepsze niż nie jedno kombi.
Jak dotąd po pięciu miesiącach eksploatacji i przejechaniu 5000km BRAK usterek nie licząc przepalonej żarówki przednich świateł pozycyjnych.
Odpukać;) jeszcze nie zanotowałem.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.6 i 16V 110KM 81kW [l/100km]

6,7