Ocena kierowcy - Renault Safrane I

wiktorowski@o2.pl, 15 lat temu
Silnik 2.2 140KM 103kW
Rok produkcji 1996
Renault Safrane I 2.2 140KM 103kW 1992-1996 - Oceń swoje auto
Układ hamulcowy : hamuje jak sportowe auto i tak ma byc, bo lekkie safrane nie jest i zatrzymuje szybciej niz nie jedno GTI
Układ elektryczny : Ogolnie jest z nia roznie ale i tak jestem ostrozny i kazda przyszla usterke z nia nie zamierzam zalowac zadnych pieniedzy
Postawilbym 5 ale skrzynia biegow muli mozliwosci sil w spiacym 2.2 silniku, wiec daje 4 z plusem
Silnik 2.2 140bhp jest przecietnym silnikiem a smiem nawet stwierdzic, ze nieco przyslaby jesli ktos chce wyprzedzac dwa auta naraz lub wiecej.Elastycznosci mu nieco brakuje ale do normalnej i ciut szybkiej jazdy po miescie jest w zupelnosci wystarczalny
Niestety automat juz nie jest nomy i nie pracuje jak w vw dsg. Blokuje mozliwosci tego silnika i nie kreci odpowiednio obroty jak powinien.Zreszta automat jak automat.
Uklad jezdny tego auta jest dobry, nie za miekki i nie za twardy, odpowiednio zestrojony jak na francuza a nierownosci tlumi bardzo dobrze.
Spodziewalem sie gorszej widocznosci po tym aucie ale jednak jestem bardzo mile zaskoczony i z kazdej strony widze wszystko co mam widziec.Pomimo, iz mam 170cm wzrostu.
Jak na rocznik 96\\\\\\\' nie ma zadnych zastrzezen i wszystko jest tak jak powinno byc w tym segmencie aut.
Ma wiecej nawiewow niz standardowe auta klasy sredniej i nikt nie moze powiedziec, ze mu bedzie duszno.
Najwiekszym atutem Safrane jest przestrzen i duzo miejsca dla kazdego pasazera. nawet jesli fotele sa odsuniete na max to i tak z tylu jest miejsca by mozna bylo sie rozsiasc wygodnie.Jeszcze raz powtorze , miejsca od groma i naleza sie brawa.
Jest cicho i przy wysokich predkosciach (130-140km/h) mozna sobie posluchac normalnie radia czy porozmawiac w aucie nie podnoszac glosu
Zuzycie paliwa to juz inna historia :) Jest bardzo zroznicowane w moim przypadku oraz od mojej stopy. Jesli jezdze normalne i nie uzywam trybu sport spalanie nie wynosi mnie az tak duzo , 11l na setke, na trasie kolo 9l. W wersji sport i uzywajac caly czas gazu do oporu to po sprawdzeniu takiej operacji na stacji pokazalo mi az 18l !!! na pelnym baku miasto i trasa 60/40 przejezdzam 720km.Naprawy ? kupilem auto od drugiego wlasciciela z pelna ksiazka serwisowa renault oraz bardzo niskim przebiegiem . Zrobilem co mialem zrobic w tym aucie. Wymienilem srodkowy i tylni uklad wydechowy. Caly komplet tylnych hamulcow, wszystkie oleje i filtry wymienilem.Mam ten samochod ponad miesiac czasu i przejechalem nim jak narazie kolo 1500km.Jezdzi i sprawuje sie bardzo dobrze
Uwazam, ze jak na 10-12 letnie auto klasy lux lepszego nie znalazlem za ta cene i nie ma co sie wstydzic konkurencji ktora jest duzo mlodsza
Jedynie co jesli juz mam sie przyczepic to czasem klimatronic ma humory :)
Mam egzemplarz z pelna ksiazka serwisowa i malym przebiegiem wiec nie sprawia mi ten samochod zadnych problemow. nic sie nie zepsulo i nie psuje

Pb - zużycie paliwa dla silnika 2.2 140KM 103kW [l/100km]

11,6