Ocena kierowcy - Renault Megane IV Grandcoupe

Silnik : Turbina - coś pięknego
Zawieszenie : Wyciszenie jest po prostu rewelacyjne
Inne : Design - na długo będzie zwracać na siebie uwagę
Inne : Zmiana biegów z 1 na 2 szarpie autem
Rewelacja ... polecam każdemu kto się zastanawia nad Meganką. Posiadam Renault GrandCoupe (czyli sedan), wersją WinterEdition 1.33 Tce 115km w kolorze Red Intens. W tej chwili auto posiadam 3 miesiące, przejechane 2 tys. km Auto kupione na wyprzedaży rocznika, gdzie z tego tytułu rabat wyniósł około 8 tys. Za auto dałem 67 tys. Gdzie na wyposażeniu jest ... Przednie światła LED (Edge Light), pełne tylne światła LED, nawigacją z mapą europy (Tom Tom), podgrzewanie przednich foteli, tempomat, kierownica wielofunkcyjna, czujniki parkowania z przodu i tyłu, system ruszania pod górę, przyciemniane tylne szyby, kierownica pokryta skórą, klimatyzacja automatyczna dwustrefowa, lusterka boczne elektrycznie składane, czujniki zmierzchu, deszczu, automatyczne światła drogowe, zespół zegarów i wskaźników z kolorowym, 7-calowym ekranem TFT. Lista jest długa, auto jest świetne. Wyposażenie kompletne ... jedynie co mi brakuje to może Pure Light (estetyk), oraz automatyczne hamowanie w razie wykrycia przeszkody z przodu (front assist). Zegary (bez standardowego prędkościomierza) są rewelacyjne. Możliwość zmiany trybów, kolorów bajka. Przed Meganką jeździłem Leonem i Ceedem. Żadne auto nie może się jednak równać do Renaul Megane. Polceam wybrać się na jazdę próbną i wyprobować, koniecznie w kolorze czerwonym :)
WoW ... niby 115 km a banan na twarzy przy każdym przyspieszaniu ... nawet na 6 biegu ma niezłe odejście powyżej 120km/h Jak dla mnie rewelacja. Do tej pory miałem same wolnossące benzyniaki poniżej 100 koni. Dodatkowo bardzo dobra kultura pracy silnika i ładne brzmienie przy depnięciu
Kurczę tu jestem trochę zawiedziony, może nawet bardzo, głównie ze względu na dość duży skok lewarka przy zmieni biegów. Skok ten powinien być znacznie zmniejszony.
Wspomaganie kierownicy mogłoby być mniejsze bo na początku ciężko było się do niego przyzwyczaić ... jednak po kilku trasach całość była łatwo wyczuwalna i auto dobrze współpracuje z kierowcą
Rewelacji nie ma ... dodatkowa warstwa ochronna na pewno się przyda ze względu na fakt, że lakier jest miękki i podany na zarysowania
Jedyny minus dałbym za duży zagłówek ... ale i tak jest bardzo dobrze i dałoby radę się przyzwyczaić nawet bez czujników parowania
Przed kupnem miałem obawy o ten wyświetlacz 7' jednak jak przyszło co do czego to jest bardzo funkcjonalny. Główne przyciski odpowiedzialne za klimę / głośność itp łatwo dostępne bez jakiegoś szukania i domyślania wtf
Odpalam i chłodzi raz dwa ... tylną kanapę również chłodzi szybko więc duże upały nie są żadnym problemem
Jeżdżę zawsze z przodu więc ciężko mi stwierdzić ogólnie. Jednak biorąc pod uwagę fakt, że za sobą mam zamontowany dość sporych rozmiarów fotelik dziecięcy i moja pozcyja za kierownicą jest wygodna ... czego chcieć więcej ... nikt z pasażerów nie uskarżał się na zły komfort
Rewelacja ... szumy dopiero zaczynają lekko przeszkadzać powyżej 150 km/h
Awarii brak więc na razie jedynym kosztem jest rata leasingowa
Wyposażenie posiada więcej niż chciałem, a zapłaciłem mniej niż myślałem że zapłacę za taką wersję więc jest 10/10
Na razie nie stwierdzono więc ciężko cokolwiek poweidzieć w tej kwestii
Na razie nie stwierdzono więc ciężko cokolwiek poweidzieć w tej kwestii