Ocena kierowcy - Renault Megane III Hatchback

ren_meg, 14 lat temu
Silnik 1.5 dCi 105KM 77kW
Rok produkcji 2009
Renault Megane III Hatchback 1.5 dCi 105KM 77kW 2008-2011 - Oceń swoje auto
Silnik : Proszę czytać wyżej, w opisie.
Ogólnie bardzo "przyjemny" samochód. Niebanalna stylistyka. Przyjemnie się prowadzi, w środku sporo miejsca, dość niskie spalanie. Jeśli nie będzie często serwisowany, to będę bardzo zadowolony.
4 za elastyczność, 3 za kulturę pracy. Zwlekam z wizytą w serwisie, ale jest to nieuchronne. Na zimnym silniku (w trakcie mrozów) słychać dziwne, bardzo głośne odgłosy. Nie mam pojęcia co to jest, ale jest na tyle irytujące, że nawet moja kobietka (auto-laik) zwraca na to uwagę.
Skrzynia 6-stka. Miękko i gładko. Nie mogę narzekać. Najlepsza skrzynia z samochodów, których byłem właścicielem.
Jestem zadowolony. Auto dobrze trzyma się drogi. Wiadomo, zimą jeździmy spokojniej, więc nie mogę się doczekać suchej jezdni... ;-)
Przeciętnie, to i tak lekko zawyżona ocena. Do przodu - ok. Do tyłu - mam czujnik, więc też ok, ale bez czujnika... Słupki bardzo szerokie, ograniczające widoczność, co zmusza czasami do sporej gimnastyki. Lusterko od strony kierowcy eliminuje martwe pole, ale nie do końca.
Jest dobrze. Podłokietnik mógłby być trochę dłuższy. Nie wiem do czego ma służyć ta głęboka, czarna dziura za podłokietnikiem. Może jest po to, żeby pasażerowie z tyłu mogli tam włożyć parasol?
Nadmuchy nie są złe, chociaż nawiew na przednią szybę powinien być znacznie dłuższy. Klimatyzacja ręczna, działa bez zastrzeżeń. Na drugim biegu (dmuchawy) momentami słychać (bez klimy), że wariują obroty dmuchawy, co również będzie wymagało (tak sądzę) wizyty w serwisie. Słaba regulacja ciepła, nie można ustawić tak, żeby było "trochę" ciepło. Albo leci gorące powietrze, albo chłodne.
Miejsca jest wystarczająco dużo, na pewno z przodu, a tył mnie nie interesuje, bo tam nie siedzę. ;-) Bagażnik spory.
Nie jest głośno, ale szału nie ma. Myślałem, że będzie trochę ciszej. No i ten jazgot, o którym wspominałem w tabeli "Silnik (kultura pracy, elastyczność)". Nie przypuszczałem, że pierwsze, co mnie zaniepokoi w nowym aucie, to dziwne odgłosy dochodzące z komory silnikowej. Mam nadzieję, że to jakaś bzdura...
Zużycie - satysfakcjonujące. W najtęższe mrozy spalał mi (po mieście, ciągle odpalany i gaszony) nie więcej, jak 7,5. Nie wiem, może to dużo, a może mało. Dla mnie do przyjęcia. Średnie spalanie po 21 tankowaniach, to 6,4l. Na przeglądzie jeszcze nie byłem, byłem natomiast na wymianie oleju po 3tys, podobno jest takowa zalecana. Koszt (olej, filtr, uszczelka, robocizna)to ok. 300zł, w ASO Renault.
Kosztował dokładnie 70tys. Nie jest to mało i nie jest dużo, ale czy w sam raz? Czas pokaże... UWAGA, poniżej, w rubryce "Czy kupiłbyś to auto jeszcze raz?" zaznaczam "tak", ale warunkowo. Jeśli usuną w serwisie ten jazgot i auto nie będzie się psuło przez 4 lata, to być może zdecydowałbym się na ponowny zakup Megane.
Świsty przy szybie/drzwiach kierowcy. Słabej jakości fabryczny "sprzęt grający". Wariujące obroty dmuchawy. Przypomniałem sobie, tak do około 2,5tys km przebiegu dość szybko spadł poziom płynu chłodzącego. Zrobili dolewkę w ASO i do dzisiaj (ponad 13tys) jest spokój.
Tu nic nowego nie dodam - jazgot na zimnym(w trakcie mrozów)silniku. Mały przebieg, więc poważnych usterek jeszcze nie ma. Chciałbym, żeby tak było przez chociaż 3-4 lata, ale znajomi (użytkownicy i mechanicy) nie są takimi optymistami jak ja. ;-)

On - zużycie paliwa dla silnika 1.5 dCi 105KM 77kW [l/100km]

6,5