: W zalewie różnego rodzaju dziwolągów, ten naprawdę nam się podobał. Aczkolwiek Megane 2 Hatchback (żelazko) na pewno bym nie kupił.
Układ elektryczny
: To jednak prawda, co mówią o \"Francuzach\". Elektryka to kiszka w tym samochodzie.
Ładny, ale bardzo awaryjny samochód. Z żadnym wcześniej nie miałem takich problemów w tak krótkim czasie. Żadnym też wcześniej samochodem ( z wyjatkiem dwóch stłuczek) nie podróżowałem na lawecie.
Samochodem jeździ żona. Ja od czasu do czasu. Wg. mnie ten silnik jest po prostu głośny. Jeżdżę dziewięcioletnią Fabią 1.4 i naprawdę jest ciszej. W czasie postoju i jazdy. Zadziwiające. Czyżby nastąpił regres w konstrukcji samochodów???? Co do elastyczności to jest całkiem przyzwoita. Nie trzeba bez przerwy machać drążkiem zmiany biegów.
Biegi trochę za \"krótkie\". Mógłby na wyższych obrotach dochodzić do większych prędkości. Sama zmiana i obsługa całkiem fajna i przyjemna.
Tutaj nie mam sie do czego przyczepić. Dla mnie twardość dobrana w sam raz. Ładnie wybiera nierówności.
Przy cofaniu tylko czujniki. Bez nich - porażka. Generalnie problem z ogarnięciem tylnej połowy.
Wszystko pod ręką. Automatyczne wycieraczki... Tego żonie zazdroszczę. Rewelacja.
Dość szybko się nagrzewa, choć dmuchawa piekielnie głośna. Klima bez zarzutu. Szyby szybko odparowywują.
Dla mnie aż za dużo. Jakoś jestem przyzwyczajony do ciaśniejszych samochodów.
Tutaj muszę pojechać. Głośno i nieprzyjemnie. Szczególnie przy większych prędkościach.
Spalanie przeciętne. Nie więcej i nie mniej niż w innych samochodach tej wielkości. Nie przywiązuję uwagi aż tak bardzo do tego czynnika.
Za drogi. I to stanowczo.
Z drobiazgów to w zasadzie nic, ale...
za to tutaj pole do popisu.
1. Poluzowały się tłumiki. Waliły o asfalt. 2 tygodnie po odbiorze. Serwis.
2. Drzwi zaczęły się zachowywać, jakby nie miały zamka. Po prostu się otwierały. Serwis.
3. Przy minus 15 padł opornik ogrzewania. Jazda z wydrapanym kółkiem na przedniej szybie i modlitwa, aby w coś nie stuknąć. Skutek - laweta i serwis. To czwartego dnia zimy 2010/2011.
4. Awaria czujnika tylnej klapy. Nie można zamknąć pojazdu, bo po włączeniu alarmu wyje. Samochód na szczęście wylądował w garażu u szwagra. Ogrzał się i na razie OK. To było po dwóch dniach po oporniku.
5. Dzisiaj żona pojechała do pracy, a z pracy - laweta. Samochód martwy, jakby nie miał akumulatora. Podłączenie prądu z Pomocy Drogowej nic nie dało. Czekam na diagnozę.