Ocena kierowcy - Renault Megane III Grandtour Facelifting
143 tys. km
Okres użytkowania:
1 rok
Układ elektryczny
: Problemy z pilotem i centralnym zamkiem.
Auto ładne, nowoczesne, wygodne, nie sprawia problemów w codziennym użytkowaniu, tania eksploatacja i przestronne wnętrze, dużo schowków. Duży minus za wycieraczki przedniej szyby- nie da się ich podnieść. Ogólnie jestem bardzo zadowolony, nie spodziewałem się tego po Francuskim aucie. Polecam wszystkim, którzy nie uznają żadnych samochodów na "F" (Fiat, Ford, FRANCUSKIE).
Silnik ekonomiczny przy spokojnej jeździe. Jak na razie nie psuje się, niestety do tego auta troszkę za słaby jeśli podróżujemy z rodziną w dłuższe trasy.
Skrzynia 6 biegowa niewiele się różni od 5 biegowej. Po prostu skrócone biegi skrzyni piątki, trzeba częściej zmieniać biegi ale dzięki temu mamy niższe zużycie paliwa. Biegi wchodzą jak w masło, jak na razie najlepiej ze wszystkich aut jakie miałem.
Dobrze trzyma się drogi, łatwo nad nim zapanować w ryzykownych sytuacjach w czym pomagają elektroniczne systemy. Jest komfortowy ale nie przesadnie miękki.
Nie zauważyłem problemów z karoserią.
Moim zdaniem widoczność dobra jak na nowoczesne auto.
Przesiadając się z auta azjatyckiego, japońskiego lub koreańskiego trzeba się przyzwyczaić bo jest różnica. Włączanie ogrzewania foteli z boku fotela to nie najlepsze miejsce, nie widzimy przełącznika i gdyby nie info na wyświetlaczu to nie wiadomo by było czy włączamy czy wyłączamy ogrzewanie. Brak miejsca na kubki z piciem to porażka w aucie tej wielkości, na szczęście schowki na drzwiach pomieszczą dość duże butelki. Bagażnik po złożeniu foteli niestety nie ma płaskiej powierzchni co jest dla mnie dużym minusem ale ma inne zalety. Wycieraczki przedniej szyby nie dają się podnieść co utrudnia mycie szyby a ich wymiana komplikuje się.
Wentylacja działa sprawnie, mocna klima a ogrzewanie daje czadu. Podgrzewane fotele działają błyskawicznie ale tylko siedzisko.
Mam 170cm wzrostu i dla mnie jest super dużo miejsca. Pasażerowie też nie mają co narzekać. Jest ok.
W porównaniu do innych aut jakie miałem to jest bardzo dobrze, dużo ciszej, dopiero powyżej 130km/h robi się głośno ale nie ma tragedii.
Ceny części nie są wysokie i łatwo dostępne. Na razie niewiele trzeba było wymienić czy naprawić. Przy spokojnej jeździe pali niewiele.
Super.
Kupiłem go z kilkoma drobnymi usterkami, np. nie działające czujniki centralnego zamka w 3 klamkach, ale można zamykać i otwierać z pilota więc no problem.
Nie miałem.
- zużycie paliwa dla silnika 1.6 16v 110KM 81kW