Ocena kierowcy - Renault Megane III Grandtour Facelifting 2013
12 tys. km
Okres użytkowania:
niecały rok
Przeniesienie napędu
: Silnik + skrzynia. Świetna kombinacja.
To już trzecie Renault w mojej historii i również jako użytkownik jestem zadowolony mogąc użytkować tak rewelacyjne auto.
Przede wszystkim plus za bardzo przyjemną podróż, jaką oferuje ten model. Silnik bardzo oszczędny. Jadąc książkowo w trasie można bez problemu zejść do około 3,7 L/100km. Jest to więcej, niż obiecuje producent (3,2 L/100km), ale i tak rewelacja przy masie auta ~ 1340 kg (bez kierowcy, pasażerów... bagażu ;) )
Świetny. 260 Nm, 110 KM. Idealny do auta o charakterze rodzinnym (kombi).
Na zewnątrz trochę głośny, ale wewnątrz słychać go wyraźniej jedynie podczas "mocnego kręcenia". Natomiast podczas jazdy ze stałą prędkością niesłyszalny praktycznie w ogóle. Po niemieckiej autostradzie przy prędkości ~140 km/h baaardzo wysoka kultura pracy.
Bardzo dobra skrzynia do jazdy w trasie. "Wygodne", długie przełożenia. Mając na uwadze pojemność silnika (~1480 cm3), jazda z prędkością około 150 km/h, to obroty silnika JEDYNIE ~ 2500 obr./min. Do tego jeszcze cichy silnik. Super zestawienie.
Miałem Lagunę II 2006 r. 1.9 dCi 130 KM 6 biegów man. i szczerzę w Megance Układ napędowy jest lepiej zestrojony niż w Lagunie. Rewelacja!
Komfortowo, a przy okazji zawieszenie, to nie typowy poduszkowiec. Przyjemnie sprężyste. Jedynie na co trzeba uważać to szybkie i krótkie zakręty. Potrafi rzucić tyłkiem ;) No, ale w końcu to kombi a nie Coupe. Mimo wszystko coś inżynierowie z Renault mogliby tutaj lepiej dopracować.
Bez uwag, Bardzo pomagają czujniki parkowania.
Jako "stały" użytkownik marki Renault niczym negatywnym w porównaniu do poprzednich generacji nie jestem tutaj zaskoczony. Do Volvo troszkę jeszcze brakuje ;), ale wszystko jest urządzone poprawnie. Renault.
Nawiew wielopunktowy na nogi osób siedzących z przodu. Nawiew na nogi pasażerów siedzących z tyłu, co bardzo przydaje się zimą. Poza tym bardzo sprawna i wydajna automatyczna klima dwustrefowa. Brak wad.
Mierzę 184 cm i na żadnym miejscu w aucie (przód i tył) przestrzeni nie brakowało. Bardzo wygodne auto na wyjazdy rodzinne. Duży, ustawny bagażnik.
Przez to, że w czasie jazdy silnika w ogóle praktycznie nie słychać, można "dosłuchać" się np. toczących się kół... ;) Bardzo komfortowe warunki akustyczne ;)
Przebieg póki co śladowy, więc jedynie co to mogę wziąć pod uwagę koszty paliwa. Pod tym względem 1 miejsce na podium... Bardzo zadowolony.
Kupiłem auto w lutym 2015, jako rocznik 2014. Dzięki temu dostałem duży rabat + komplet opon zimowych klasy premium + pakiet max. ubezp. w PZU na 1.9 % od wartości fakturowej + dywaniki gratis :).
Jakość. Cóż, to moje 3 auto Renault. Miałem nawet tak bardzo krytykowaną Lagunę II 1.9 dCi- samo zło wg niektórych- i byłem bardzo zadowolony. Dodam tylko, że osobiście wykonuję wszelką obsługę techniczną w swoich samochodach. Nigdy nie zaufam ASO, ponieważ wiem, że dobrych mechaników tam szukać ze świecą trzeba.
Do tej pory nigdy z żadnym moich samochodów nie miałem przykrych niespodzianek. Jeżdżę bardzo dużo. również po Europie. W zeszłym roku na wakacje "wbrew opinii o francuskich samochodach" wybraliśmy się na wakacje do Szwajcarii, Francji (Marsylia) naszym Megane I z 2001 r. Zero problemów ( 5 tyś km w 13 dni) :) Świadczy to samo za siebie!
Dodam tylko, że ta zła opinia o francuzach to mit.
Brak
Brak