: Świetny napęd, dający olbrzymią frajdę a ma tylko 180 kM.
Przez 10 lat Meganka nie zawiodła mnie nigdy w trasie. Daje duża przyjemność z jazdy, porównywalna z samochodami 3, 4 razy droższymi. Jeżeli ktoś jest fanem motoryzacji i nie przywiązuje wagi do "metki" to ten samochód sprawi mu wiele frajdy.
Najmocniejszy punkt Meganki. Jeden z ostatnich żeliwnych bloków. Świetna charakterystyka i duża niezawodność. Wysilenie turbiną jest rozsądne i nie wpływa na długowieczność podzespołów silnika.
Bezawaryjna, jednak haczenie zwłaszcza jedynki może niektórym kierowcom nie odpowiadać.
Świetny, zarówno jeśli chodzi o trakcję jak i zachowanie w zakrętach. W dowolnym momencie mamy pełna kontrolę nad lekko nadsterownym samochodem.
Dla mnie optimum, ponieważ jeżdżę z reguły sam. Miejsca z przodu jest dużo a ustawienia fotela i kierownicy gwarantują dobra pozycje kierowcy o wzroście do 195:).
Dla mnie widoczność jest dobra, ale mam świadomość, że dla kierowców 'nie ogarniających bryły samochodu' widoczność do tylu i skosy to wada.
Wszystko jest na swoim miejscu. Pamiętajmy, że to nie SUV ani samochód rodzinny.
Dobra. W 2011 była akcja bezpłatnej wymiany sterownika wentylacji i klimy.
Jeżdżę sam, więc jest bardzo OK z przodu. Kilka razy wiozłem pasażerów i Meganka daje radę, ale widoków z tylu przez małe okienka to raczej dobrych nie ma.
Nie jest wyciszona jak german cars-y, ale nie ma tragedii.
Przez 10 lat nic poważnego się nie wydarzyło. Standardowe wymiany eksploatacyjne (olej koniecznie co 15 a lepiej co 10 tys. km.), rozrząd i tarcze, klocki hamulcowe. Niskie koszty ubezpieczenia. Średnia spalania przez te 10 lat to 8 l. przy 50/50 trasa/miasto.
Przykłady: 1 tys. km. autostrada Niemcy: 10 l./100 km., 4 tys. km. z Polski do Włoch zgodnie z przepisami, średnia 6,8 l./100 km.
No lepiej nie ma.
Zdarzały się niewielkie usterki typu przepalony bezpiecznik etc.
Brak:)
- zużycie paliwa dla silnika 2.0 16v TCe 180KM 132kW