Ocena kierowcy - Renault Megane III Coupe-Cabriolet
Przebieg:
180 tys. km
Okres użytkowania:
2 lata
Plus auta jest taki że wygląda na młodsze niż jest w rzeczywistości. TO mój trzeci kabriolet, wiec wiem że trzeba się liczyć ze stukami z okolic dachu na nierównościach. Choć tutaj może pomógłby opony o większym profili. Jednak by auto wyglądało zalecam minimum 18 cali. Szklany dach, który poza sezonem jest super, w lecie przy zamkniętym dachu stanowi problem dla klimatyzacji (ale i tak lepiej mieć niż nie mieć ;) ) Trzeba mieć na uwadze że to ciężkie (cięższe niż BMW 5 kombi) i nie wyobrażam sobie tego modelu z silnikiem o mocy mniejszej niż 160km.
Jest faktycznie bezawaryjny. 160km to minimum do tego auta ( po chipie mam 187 i też nie jest to dużo) Spodziewałem się za to mniejszego spalania. Filtr DPF jest za to kompletnie bezproblemowy - wypala się co 1000 - 1500 km.
Minus za wibracje silnika- przez nie wymieniłem wszystkie (4) poduszki, i jakieś czujniki, które podpowiadali na forum - nic to nie zmieniło.
Taka jaka powinna być skrzynie, zmienia biegi i też nie ma z nią problemów.
Zależy kto co lubi, jest z pewnością bardziej miękko niż w poprzednim
No i tu jest super, japońskie, opel i ford rdzewieją ;/ tu nadkola progi - ideał.
Szklany dach widoczność super w każdym kierunku
Wszystko pod ręką, prościej chyab się nie da
Minimalny minus za ten szklany dach - jest roleta, ale dziurkowana. Lepszy byłby nieprzepuszczalny materiał. Ogrzewanie super. Natomiast w lecie w pełnym słońcu Klima musi głośno chodzić by móc schłodzić i tak małe wnętrze. Wiadomo, bez dachu nie ma problemu
Da się jeździć w 4 dorosłe osoby, ale nie oszukujmy się, nie jest dużo miejsca
Jak na kabrio jest ok, mierzyłem miernikiem, jest około 80dB przy 120km/h o dziwo ciszej niż w poprzedniej Skodzie Octavii 1.6tdi
Części eksploatacyjne tanie i dużo zamienników.
To chyba najtańsze cabrio w tym roczniku i klasie
Nie zanotowałem usterek, raczej moje widzimisię (poduszki czujniki silnika)
Brak
- zużycie paliwa dla silnika 2.0 dCi 160KM 118kW