Duże zadowolenie z autka. Wielka przestrzeń wewnątrz (rozstaw osi 270 cm) na kółkach napędzanych niedużym ale w zupełności wystarczającym, bardzo dynamicznym silnikiem diesla z turbodoładowaniem (105 KM z 1500 cm3). Bagażnik aż 520 litrów wystarcza dla rodzinki 2+2 (nawet mieszczą się wszystkie bagaże na 3 tygodniowe wczasy nad morzem). Full wypas od klimy automatycznej, ABS-u i oczywiście opduch i kurtyn powietrznych aż po takie tam pierdoły ułatwiające życie kierowcy jak automatyczne wycieraczki z czujnikiem deszczu, światła z czujnikiem zmierzchu, klimatyzowany schowek (duuuży) czy radio z MP3. Jeden z najbezpieczniejszych samochodów w testach zderzeniowych. I to wszystko za stosunkowo niedużą kasę (w porównaniu do konkurentów).
105 KM z małego silniczka :) Mocy wystarcza i na miasto i na trasę. Dobre przełożenia, dynamika ok, przyspieszenia na każdym biegu wystarczające. Boję się tylko czy silnik nie jest zbyt wyżyłowany i jak się będzię sprawował przy większym przebiegu.
Biegi wchodzą bez problemów i zacięć. Skrzynia 6 biegowa idealna w trasie ale i w mieście zdarza mi się wrzucić 5 i 6 bieg.
Dobrze wybiera nierówności i dołki. Nie słychać żadnych stuków (przynajmniej na razie). Troszkę wynosi na łukach przy większej prędkości ale mam nadzieję że to wina średniej klasy opon.
Do przodu i na boki - idealna. Do tyłu - w wersji sedan trzeba się przyzwyczaić do długiego tyły (no bo wielki bagażnik).
Generalnie bez zastrzeżeń. Dla mnie wszystko jest na swoim miejscu. Jedynie siedziska foteli mogłyby być z 10 cm dłuższe. Ale dla gości do 180 cm wzrostu - do przeżycia i w mieście i na dłuższej trasie.
Wersja z klimatronikiem sprawdza się idealnie w każdych warunkach pogodowych. Gdyby przy max nawiewie było ciutkę ciszej - byłby ideał.
Duuużo miejsca z przodu a z tyłu .... żona mówi, że dzieciak ma "placyk zabaw" :) - dotyczy wersji sedan, bo w hatchbacku ponoć z tyłu cieniuuuutko.
Generalnie super. Przy prędkości ponad 130 km/h - troszkę słychać szum opływającego powietrza.
Bardzo ekonomiczny silnik. Aktualnie średnie zużycie 5,5 l/100 km przy jeździe głównie w mieście i praktycznie cały czas z włączoną klimą :) Bardzo bardzo ekonomiczny. Co do kosztów przeglądów i napraw - wielka niewiadoma bo jeszcze nic nie robiłem.
W 2007 r. kupiłem autko wyprodukowane w 2006 r. Oczywiście z dużym rabatem. Czyli super wypasiona nówka za ledwo więcej niż 60.000 pln. Możliwe jest nawet wzięcie NIEOPROCENTOWANEGO KREDYTU w RCI Bank na 24 lub 36 miesięcy - super, no nie? Czego chcieć więcej? Piątka z plusem.
Jeszcze nic nie zepsułem :) i oby tak dalej
Chyba za wcześnie na poważne usterki prz takim przebiegu ale mam nadzieję że za kilka lat też nic nie wyskoczy.