Ocena kierowcy - Renault Megane II Kombi

Silnik 1.9 dCi 120KM 88kW
Rok produkcji 2004
Okres użytkowania: 1 rok
Renault Megane II Kombi 1.9 dCi 120KM 88kW 2003-2008 - Oceń swoje auto
Układ hamulcowy : Hamowanie jest po prostu miodzio :D wraz z systemem wspomagającym nie ma problemów na drodze którym by się nie sprostało.
Układ elektryczny : dostęp do żarówek w światłach przednich
Posiadam to autko od 1 roku i muszę przyznać że jestem miło zaskoczony. Jak za cenę która go nabyłem (8700zł) spodziewałem się że trochę trzeba będzie włożyć. Jak na razie poza wymianą 2 żarówek nic się nie dzieje. Jeżdżę mniej więcej 2000 km miesięcznie, często na tempomacie, a 6 biegów robi swoje.
Silnik ma dziurę mniej więcej pomiędzy 1500 a 1700 obrotów. Mimo to pod górę na 1100 potrafi z 4 osobami i bagażami przyspieszyć bez problemu. W trasie 4,5 litra to super wynik, w mieście z moją jazdą schodzę do 5,5 litra ( w ziemie do 6 litrów.
6-cio biegowa skrzynia daje pełen wachlarz możliwości. Chcesz oszczędzać to oszczędzasz. Chcesz poszaleć też dasz radę. Biegi wchodzą lekko i przyjemnie.
Jak na autko z tego segmentu jest świetnie. Górskie warunki, zakręty, polne drogi, krawężniki. Nic nie jest problemem.
Troszkę przednia szyba jest za krótka i czasem jak za blisko się podjedzie do sygnalizacji to trzeba z siebie żyrafę robić :D Poza tym małym mankamentem widać wszystko bez problemu.
Schowki, schowki, schowki :D Trochę materiały z jakich są wykonane niektóre elementy mogłyby być lepsze ale i tak nie jest źle jak na takie autko :D
Nie ma problemu z parującymi szybami. Klimatronik zdaje egzamin w zimę i w deszcz. Przednia szyba odparowuje po naciśnięciu przycisku po 3-10 sekundach i można jechać :D
Dla mnie przy wzroście 180 cm i moich pasażerów wycieczka autkiem z nad morza w góry nie jest przeżyciem które byśmy wspominali źle :D Przestrzeni jest wystarczająco dla 4 osób, bagaży i prowiantu :D
Silnik słychać lekko, można by bardziej wyciszyć, ale to zależy jak kto lubi. Ja lubię słyszeć silnik. Przy 130 km/h można spokojnie rozmawiać bo szum opon i hałas silnika nie jest znaczący.
Części eksploatacyjne nie są drogie. Spalanie jest na niskim poziomie. Niskie koszty to plusik tego autka.
Jakość do ceny jest adekwatna. Choć jak się zastanowić i rozejrzeć to w tej samej cenie autko z tego samego segmentu , tego samego rocznik oferują znacznie mniej.
Drobne usterki są łatwe w naprawie i nie wymagają znacznych nakładów finansowych. Gdyby ktoś jednak nie za bardzo lubił samemu naprawiać to i tamto to serwis nie powinien wyczyścić nam konta bankowego.
Nie miałem poważnej usterki więc nie mogę się wypowiedzieć.

On - zużycie paliwa dla silnika 1.9 dCi 120KM 88kW [l/100km]

4,5