: Komentarz j.w. o silniku. Bardzo fajna jednostka napedowa.
: wymiana łozysk McPhersona - droga sprawa w ASO ok. 500 zł wraz z wymianą
: zawór recylkulacji spalin EGR (padł po 80 tys.)
Pomimo pewnych kosztownych wydatków uważam, że ten samochód ma bardzo dużo zalet. Bardzo pakowany 510 l i wizualnie w wersji kombi super wygląda. Jeszcze dodam, że mam go w czarnej matelizowanej to po prostu perełka. Gdyby nie polskie dziurawe drogi pewnie zawieszenie wytrzymałoby drugie tyle. Nie ukrywam, że póki co mam słabość do tego samochodu, no ale gdy padnie znów coś bardzo kosztownego to nie wiem czy ta miłość dalej przetrwa ;-).
Jak na swoje możliwości (81KM) silnik jest elastyczny. Kultura pracy na wysokim poziomie, cichy nawet przy wysokich obrotach.
Póki co wymieniłem jeden ale za to kosztowny element (860 zł) zawór recylukacji spalin tzw. EGR.
Czasami haczy przy zmianie biegów, ale nie jest źle
Zawieszenie jest twarde. Po 80 tys trochę mi się posypało. Wymiana dwóch łożysk, wahacz lewy i drążek stabilizatora nie mało w serwisie kosztowała.
Generalnie ok aczkolwiek gruby przedni słupek ogranicza trochę widoczność.
Bez zastrzeżeń
OK.
Wystarczająca.
j.w.
Ten silnik to jest tzw. "kropelka", bardzo oszczędny o wysokiej kulturze pracy. Przy ekonomicznej jeździe można spokojnie przejechać do 1400 km (zbiornik paliwa do 60l). Ceny przeglądów w ASO to między 700 a 1000 zł.
Cena porównywalna do innych marek. Jakość przeciętna - mogłoby być lepiej.
Trzaski części plastikowych, szczególnie zimą są irytujące, no ale można się do tego przyzwyczaić "Ten typ tak ma".
Jak już wspomniałem kosztowne jest zawieszenie. Koszt jednego łożyska w ASO to 500 zł.
- zużycie paliwa dla silnika 1.5 dCi 86KM 63kW