Zrobiłem 7 lat temu bardzo dobry zakup i wiem, że ten kto w przyszłym roku kupi ode mnie to auto też będzie zadowolony.
Czas już powoli rozglądać się za następnym autem. Przekonałem się do marki Renault i kolejne auto nowe to na pewno będzie tej marki, nie wiem jeszcze tylko który model, na 90% chyba znowu megane.
To jest diesel, ale świetnie doładowany dzięki commonrail, od 0 - 100 nie jest może mistrzem prędkości, ale już przy wyprzedzaniu to jest naprawdę bardzo dobrze. No może tylko przy 5 osobach na pokładzie i pełnym bagażniku przydałoby się trochę więcej mocy, Ale do normalnej jazdy nie wiedzę lepszego rozwiązania.
Precyzyjna, bez zastrzeżeń.
Biegi dobrze dobrane i zestopniowywane. Można wrzucać już przy 50 km/h.
Bardzo elastyczny na wszystkich biegach pomimo stosunkowo małej mocy.
Precyzyjne prowadzenie, pamiętam jak kupowałem nowe auto to w prasie pojawiły się informacje, że nie jest z tym najlepiej - a okazało się to chyba jakąś pomyłka - albo artykułem sponsorowanym konkurencji. Układ kierowniczy - siła wspomagania dostosowuje się do prędkości jazdy, przez co można rzec, że jest rewelacyjnie - i tak jest cały czas, pomimo dużego przebiegu. Hamulce od początku są REWELACYJNE!!! Niedawno moim autem jechał znajomy i pytał czy jestem świeżo po wymianie klocków a ja na to, ze tak - przed rokiem je zmieniałem ;););).
Widoczność bardzo dobra, do tyłu lekko ograniczona długością auta, ale jak siedziałem w nowszym modelu megane kombi-to tam jest znacznie większy problem - malutka szyba tylna. Tu jest całkiem dobrze.
bez zastrzeżeń. Wszytko na swoim miejscu i pod ręką. Żadna czynność nie wymaga odrywania wzroku od drogi i rak od kierownicy.
I w zimie i w lecie rewelacja.
W środku cicho do 150 km/h a i powyżej szum powietrza nie jest specjalnie dokuczliwy.
Nie wiem, czy jest jakieś auto, które przy tych gabarytach i możliwościach przewozowych może się poszczycić takim małym spalaniem. Zimą przy 5 osobach z kompletem nart na bagażniku i na autostradzie auto przy średniej prędkości 130-150 km/h spaliło niecałe 6,5 l ON / 100 km. Dla mnie to rewelacja! W codziennej jeździe średnie spalanie nie przekracza 5 l ON/100 km.
Serwisowe ceny przeglądów są do zaakceptowania, choć nie są tanie. Ale już poza siecią Renault nie ma problemu z dostępnością i cenami części i napraw. Zresztą jak do tej pory nie miałem poważnych problemów z naprawami.
Bardzo dobry.
A jak patrzę na ceny używanych modeli z mojego rocznika to byc może sam się zdecyduję na zakup używanej meganki tylko ze znacznie mniejszym przebiegiem. Myślę, że zakup tego auta z przebiegiem do 160 - 170 tysięcy kilometrów gwarantuje jeszcze jazdę przez kilka lat bez problemu.
Bywają problemy, na szczęście drobne z niektórymi elementami wyposażenia elektornicznego. Na szczęscie koszty wymiany podzespołów i same ich ceny nie są wysokie. Na ten cały przebieg wymieniłem silniczki reflektorów przednich i miałem lekkie kłopoty z silniczkiem wycieraczki. Po 6 latach wymieniłem jedną z kart do uruchamiania pojazdu. I to tyle, więc nie jest źle.
Brak poważnych napraw i usterek.
- zużycie paliwa dla silnika 1.5 dCi 86KM 63kW