: Jak na 1.5 silnik świetnie sobie radzi z tym autem
Układ elektryczny
: Drobne awarie
: Wrażliwe na polskie drogi
Ogólnie miałem już parę aut głównie niemieckich i japońskich ale nigdy wcześniej FRANCUZA, Podczas kupna miałem wiele obaw odnośnie tematu "...auta na F..." ale po 3 latach użytkowania śmiało mogę powiedzieć że to MIT! Jestem bardzo pozytywnie zaskoczony tym autem.
Silnik to w moim egzemplarzu to rewelacja. Jak na 1.5 to świetnie się zbiera praktycznie na każdym biegu (mocy zaczyna brakować dopiero przy 4-rech osobach na pokładzie) Minimalne spalanie jakie udało mi się osiągnąć na trasie to 4,3L/100km (jazda do 100km/h) przy jeździe ok 120-130 spalanie oscyluje w okolicach 4,7-4,9L/100km miasto to ok5,5-6,2l/100km ciężka noga w mieście to okolice 6,7l/100km. Jak do tej pory "odpukać" nie miałem żadnej awarii silnika, nic ino lać mu 5w40 co 10tyś km i nic się dziwnego z nim nie dzieje.
Mam 6-cio biegową można jechać na szóstce praktycznie od 80-max km/h. Najlepiej zbiera się na trójce.
Niestety moje i chyba każde Renault nie lubi polskich drug. Cierpią 17" felgi sworznie wahaczy, drążki kierownicze, stabilizatory itp. Na szczęście te części są ogulno dostępne i według mnie stosunkowo tanie.
Do przodu nieźle a do tyłu to przydają się czasami czujniki parkowania.
Jest dobrze mimo 222tyś przebiegu nic nie jest wytarte , nic nie skrzypi a materiały wcale nie wykazują takiego przebiegu. Jedynie opis lewarka biegów się wytarł ale to nic przecież wiem gdzie są.
Myślę że mogło by być lepiej
Jest nieźle dla 4-rech osób. Z tyłu 3 osoby mają ciasno na dłuższą metę. Bagażnik dobry, mieszczą mi się 4-ry opony 17" na leżąco i jeszcze roletę da się zasłonić. Ale Vectra miała większy.
Przyzwoite choć zawsze mogło by być lepiej.
Zaskakująco niskie większość rzeczy nie straszy ceną w porównaniu cen części do aut niemieckich czy japońskich. Nie miałem jeszcze żadnej poważnej awarii tak że nie wiem jakie koszty mogą wystąpić.
Według mnie świetna auto stosunkowo młode rocznikiem z bardzo wysokim wyposażeniem można kupić w przyzwoitej cenie. Jedyne co mnie martwi to spadek ceny bo po trzech latach użytkowania cena którą zapłaciłem do średniej ceny na allegro to jest niższa o ok 6-7tyś.
Niestety Francuzi z renault żle obliczyli grubość kabelków w elektryce (dali za liche) co po 7 latach użytkowania auta zaczyna się ujawniać. Na szczęście auto nie ma żadnych poważnych awarii elektryki tylko drobne (dziś coś nie działa np. przycisk zamykania drzwi na klamce a jutro już działa i spokój z tym przez parę miesięcy)
Jak do tej pory BRAK. A wyjątkiem usterek i napraw wynikających z normalnej eksploatacji
- zużycie paliwa dla silnika 1.5 dCi 105KM 77kW