Ocena kierowcy - Renault Megane II Kombi

Silnik 1.5 dCi 105KM 77kW
Rok produkcji 2004
Okres użytkowania: 1 rok
Renault Megane II Kombi 1.5 dCi 105KM 77kW 2004-2008 - Oceń swoje auto
Inne : Nie ma takiej kategorii jak "estetyka" - a jednak samochód musi się podobać, jeśli się chce go kupić. Megane II w wersji kombi może się podobać zarówno z zewnątrz jak i w środku. Ale z gustami się nie dyskutuje. Co do pozytywnego zaskoczenia - rewelacyjne zachowanie przy prędkościach 150-160km/h.
Przestronny, ładny, ekonomiczny, póki co niezawodny
Cichy, elastyczny, oszczędny
Lekko haczy
Szerokie przednie słupki - no ale bezpieczeństwo przede wszystkim
Wszystko pod ręką, masa schowków, kłopotliwa jedynie wymiana żarówek z przodu, ale jak się poćwiczy...
Bardzo przydatna funkcja "odparowanie szyb " przy klimatyzacji automatycznej.
Jak na klasę kompakt to chyba nie może być lepiej. Fotel kierowcy bardzo wygodny, nie męczy przy długich trasach.
Przy niskich prędkościach słychać silnik, przy wysokich pęd powietrza. Ale ogólnie jest bardzo dobrze.
Co do zużycia paliwa - to chyba największy atut tego auta. Samochód kupiłem używany i po pierszych odwiedzinach w ASO zrezygnowałem z ich usług. Wystarczy znaleźć dobrego mechanika specjalizującego się renówkach. Nie wymieniałem do tej pory żadnych "firmowych" części nieposiadających zamienników, więc nie odczułem, jakie to francuskie są drogie.
Ceny używanych samochodów francuskich szybko spadają, a nawet najprostsza wersja megane II ma klimatyzację.
Po 70tys konieczna była wymiana łożysk mcpersona (za bardzo się nie znam, ale przednie zawieszenie, 110zl za jedną stronę).

On - zużycie paliwa dla silnika 1.5 dCi 105KM 77kW [l/100km]

5,3