: Godne polecenia: silnik, wyposażenie, bezpieczeństwo
Super autko - szybko się go nie pozbędę.
Posiadam silnik 1,5dci 80km (nie ma takiego na liście do wyboru). Do miasta w zupełności wystarczający. Przy jeżdzie samemu bez obciążenia - dynamika jest dobra (znacznie przyjemniej się jeździ niż Clio IIFL 1,2 16v 75km). Wyciszenie niezłe (właścicieli Opli myślą że to benzyna - obrotomierz zmyłkowo ma zakres do 7tys obr, bo na początku serii były uniwersalne). Jak na auto siedmioletnie, uważam że silnik w tej klasie aut jest naprawdę godny polecenia nawet porównując z obecną ofertą.
Skrzynia jest dobra. Nie trzeba wkładać siły w zmianę biegów, nie haczy. To co można uznać za mały minus - lewarek przy zmianie nie jest cichy. Po prostu go słychać
Nie jestem piratem i dla mnie jest ok. Megana jest szeroka i trzyma się dobrze. Dodatkowo posiadam ASR+ESP, więc bajka. Czasami elektronika daje pstryczka w nos jak się czegoś nie przewidzi ;)
Moim zdaniem po prostu normalnie. Jak to kombi - do tyłu słabo (przydały by się czujniki w standardzie ;) ). Ogólnie ok - w końcu to w miarę standardowa konstrukcja bez udziwnień.
Fotel regulowany góra/dół, zagłówek odchylany, regulacja lędzwiowa. Kierownica regulowana góra/dół i bliżej/dalej. Podłokietnik, radio sterowane z kierownicy, automatyczne wycieraczki, samo ściemniające się lusterko wsteczne, 4 el szyby itd itp. Swobodnie można zająć dogodną pozycję. Wiadomo, że w klasie wyższej są jeszcze inne rarytasy, ale znowu w tym roczniku i w tej klasie jest lepiej niż u innych.
Klima automatyczna - bez komentarza :). Super wygodna sprawa - nie absorbuje kierowcy do ciągłego kręcenia pokrętłem temperatury jak w manualu. Nagrzewa się zimą w miarę szybko (w porównianiu do astry II 1,7cdti to nawet jak błyskawica). Mogła by być kratka nawiewna z tyłu oprócz tych w nogach (jak np w Stilo)
Nie ma się do czego przyczepić
Powtarzam się :) - jak na ten rocznik i tę klasę jest bardzo dobrze.
BAJKA :)
Ten silnik nie jest w stanie spalić więcej jak 7,5 litra.
Na co dzień stosuję eco driving - nie mylić z zawalidrogą i spalanie wynosi:
miasto - 4,5-5,5 litra
trasa - od 3,8 przy 100kmh do 7 przy 150kmh
Gdzie znajdę polskiego 7 letniego bezwypadkowego diesla z prawdziwym przebiegiem 120 tysięcy i bardzo dobrym wyposażeniem za mniej niż 20 koła? Sprawdzałem - nawet nie ma takich ofert na co dzień... Polecam!!! ale tylko polskie ;) Ściągane prawie zawsze są felerne - w końcu ktoś musi na tym zarobić...
Kilka drobiazgów się pojawiło - typówki znanie forumowiczom. Naprawa do wykonania samemu przy odrobinie zaparcia.
Po siedmiu latach odnotowałem: wodę w podłodze, brak styku w kostce pod fotelem, zsunięcie się linki z siłownika od szyby, zaśniedziałe styki w 3 stopie.
Niektórzy klną na wymianę żarówek - ja wymieniam je spod maski a nie przez nadkola jak w instrukcji. Trzeba mieć sprawne ręce ;)
Nigdy nie było sytuacji, w której bym nie odjechał lub nie dojechał. I to uznaje za duży plus, bo nówki różnych marek kończą na lawetach.
Z grubszych rzeczy musiałem wymienić alternator i sprężarkę od klimy. Silnik nawet się nie poci, oleju nie muszę dolewać między przeglądami co 30 tys a np amorki po 7 latach mają 75%. Oryginalny akumulator dopiero teraz wymieniłem!
- zużycie paliwa dla silnika 1.5 dCi 100KM 74kW