Układ hamulcowy
: Hamulce są rewelacyjne. Zatrzymują auto w miejscu. Jak wsiadam w inne auto to się zastanawiam, czy to się uda zatrzymać.
Układ elektryczny
: Jak wyżej... w sensie elektronika bardziej
Przeniesienie napędu
: Opisane przy skrzyni biegów
Cały czas jeździ, dość intensywnie użytkowany. Nieraz mnie zdenerwował ale nigdy nie padł w trakcie. Porównując z innymi autami z tego segmentu, to nie wygląda to wcale tak źle jak straszą ludzie :)
Usterek nie stwierdzono. Gorzej z poziomem hałasu. Przy większych prędkościach niestety wyje dość głośno - ale to "szesnastka"/
W ostatnich tygodniach coś zaczęło się zacinać. Są problemy z wrzucaniem trójki, podobnie ze znalezieniem luzu... skrzynia jest niby 6-biegowa, problem jest w tym, że trzeba biegami niższymi niesamowicie wachlować, bo są krótkie.
Byłoby wszystko ok, jakby nie tradycyjna dla tego modelu wymiana jakiejśtam belki z tyłu... w sumie zapomniałem co to dokładnie było, ale pamiętam, że już pred zakupem mnie tym wszyscy straszyli. Koszt chyba nie był aż tak potężny bo nie zapadło mi to tak strasznie w pamięć
Nie mam zastrzeżeń. Widać wszystko i z każdej strony. Lusterko fotochromowe ułatwia spoglądanie na nie w nocy.
Też nie mam większych zastrzeżeń. Jedynie co, to fotel mógłby być regulowany też lędźwiowo, ale nie jestem przekonany, czy to właściwa kategoria ;)
Ergonomia to też schowki? Jeżeli tak, to należą się pochwały raczej - duży klimatyzowany schowek główny, schowek w połokietniku, pod podłogą, w bagażniku, w drzwiach... w porównaniu z Oplem Astrą np. to kosmos :)
Zarówno klima automatyczna jak i ogrzewanie w zimie to rewelacja. Chłodzi się bardzo szybko, nagrzewa się tak samo. Pomaga automatyka. Lusterka odmarzają błyskawicznie, to samo tylnia szyba.
Pojeździłem większym autem i zacząłem marzyć. Ale jak na tą klasę to nie ma co narzekać. 4 dorosłe osoby i narty się jako-tako mieszczą, więc źle nie jest. Z przodu miejsca dość, z tyłu względnie.
Hałas to jedna z rzeczy które mnie w tym aucie irytują... Wyje silnik, wyją uszczelki w drzwiach - podobno norma w tym modelu. Czasem brzęczą nienajlepiej spasowane plastiki i lusterko wsteczne.
Jak na taki silnik to źle nie jest. Benzynę da się opanować w granicach 8l w cyklu mieszanym. Na gazie schodzę poniżej 10. Nie mam doświadczeń z cyklu tylko miejskiego - uroki życia na wsi. Natomiast na długich trasach, na których najczęściej użytkuję auto spalanie jest naturalnie wyższe. Albo nienaturalnie - z tym, że średnia prędkość to ok. 150 km/h. Spalanie wtedy przy pełnym załadunku auta to od 11,5 do 12,5 l gazu.
Za tą cenę kupiłbym 5 lat starszego niemca, i pewnie też bym narzekał ;) Tutaj jestem przynajmniej dumny z wyposażenia. Poza tym nie zdarzyła się jeszcze żadna poważna usterka.
Padły jak dotąd:
- podnośnik szyby przedniej
- czujniki "hands free" w klamkach"
- błąd poduszki powietrznej... zlikwidowany ekspresowo na serwisie
- błąd sondy lambda, ponoć spowodowany niewłaściwą mieszanką gazu - czeka na naprawę,
- błąd esp/abs - pojawił się po wymianie hamulców - zniknął samoczynnie po dotarciu się
- dźwignia hamulca ręcznego... spadała linka z samej dźwigni
- pękła sobie szyba przednia - trochę to zabolało, bo była atermiczna i tłumiąca dźwięki, najgorsze, że nie wiem od czego pękła, ale raczej nie od uderzenia..
- jak sobie coś przypomnę to dodam...
Poważne to takie które unieruchomiły auto?
Czyli jak dotąd brak :)
Z poważniejsyzch jak dotad:
- poduszka pod silnikiem,
- skrzynia biegów... coś z tą śmieszną linką, która jest zamiast drążka
- zużycie paliwa dla silnika 2.0 i 16V 135KM 99kW