Ocena kierowcy - Renault Megane II Hatchback

Lukasz G., 20 lat temu
Silnik 1.5 dCi 80KM 59kW
Rok produkcji 2003
Renault Megane II Hatchback 1.5 dCi 80KM 59kW 2002-2008 - Oceń swoje auto
Jestem bardzo zadowolony z dokonanego wyboru. Gdybym miał wybrać ponownie Megane II było by pewniakiem! Szukałem kompaktu z nowoczesnym i dynamicznym dieslem, bezpiecznego, niebanalnego i dobrze wyposażonego (klimatyzacja) i dostałem to czego szukałem za przyzwoite pieniądze. Do tego 2 letnia gwarancja :) Jakość tego auta bardzo pozytywnie mnie zaskoczyła. Miałem wczesniej Golfa IV i Megane II jest wykonany co najmniej tak dobrze jak nie lepiej niż Golf. A wyposażeniem, stylem i bezpieczeństwem go na pewno przewyższa :)
Świetna kultura pracy (bardzo cichutki), bardzo dobry stosunek osiagów do mocy, zbiera się bardzo dobrze, jest elastyczny i co najważniejsze spala bardzo mało paliwa (a przecież jest jeszcze w fazie docierania)
W Renówkach z silnikami diesla (nie tylko w Megane II) pomoć montowane są skrzynie Nissana, nie mam absolutnie żadnych zastrzeżeń. Biegi wchodzą lekko i prezycyjnie a skoki lewarka są krótkie co bardzo mi odpowiada :)
Bardzo komfortowy a przy tym bezpiecznie sztywny. Nierówności jezdni w 95% tłumione są wrecz doskonale. Dopiero spora dziura w asfalcie powoduje głośniejsze odgłosy - ale to norma w kazdym aucie, w końcu to jest Polska i drogi jakie mamy każdy wie :(
Do przodu i tyłu nie mam żadnych zastrzeżeń. Jedynie czasami w bok wydaje mi sie że jest gorzej. A upatruje to w kopertowych zagłówkach :) Otóż jeśli są rozłożone to potrafią nieco ograniczyć pole widzenia. Poza tym OK.
Wszystko na swoim miejscu, w dodatku zrobione ze smakiem i pewną dozą ekstrawagancji która notabene nie przeszkadza w intuicyjnej obsłudze auta a dodaje smaku i klasy :)
Zastrzezeń brak, na razie klimatyzacji nie miałem okazji sprawdzić ale ogrzewanie jest bardzo dobre.
Z przodu rewelacja, z tyłu jeśli za kierwonicą siedzi gość o wzroscie ponad 190 cm miejsca jest dużo dla ludzi max 180 cm wzorstu. To chyba niezle, prawda:)
1 klasa!!! Nic dodać nic ująć.
Jeśli chodzi o spalanieto w chwili obecnej w fazie docierania i zimowej aurze pali średnio miedzy 5,7, a 6,2 a jazda w 80% to zatłoczone miasto (czyt. Katowice:))) ) Mam jednak nadzieje że spalanie jeszczze spadnie o 1 litr i bedzie zgodne z katalogowym :)
Wiadomo że zawsze mogło być taniej!!! Ale ogólnie za te pieniądze dostałem ekonomiczne, dynamiczne, bezpieczne i dobrze wyposażone auto! :)
Wszystko w jak najlepszym porządku :) Tak trzymać.
Jak wyżej.
Renault Megane II Hatchback