Ocena kierowcy - Renault Megane II Hatchback

Silnik 1.6 16V WT 115KM 85kW
Rok produkcji 2005
Renault Megane II Hatchback 1.6 16V WT 115KM 85kW 2002-2008 - Oceń swoje auto
Nie kupiłby ponownie
Zawieszenie : pozytywnie w tym wzgledzie ze jest dosc twarde jak na francuski samochod i fajnie mozna pojezdzic w zakretach (choc w C4 jest twardsze i w peugeocie 307 tez (ten ostatni krotko mialem,bo szybko go ukradli i z tego co pamietam to tez byl twardy)
Układ hamulcowy : glosna praca hamulcy,choc hamuja bardzo dobrze
Przeniesienie napędu : pojawil sie delikatny luz na drazku..
Karoseria : strzelalo cos przy drzwiach kierowcy i wymienili (chyba to byl zawias::)
kultura pracy ok,jednak mocy mu troszke brakuje, moj model jest z konca 2005 (kupiony juz w 2006) i spelnia norme euro 5 (chyba) w kazdym razie wyzsza niz do tej pory,ale ma za to o te 2 KM mniej:)
skrzynia biegów może byc,biegi wvhodza dosc twardo,ale precyzyjnie
jesli chodzi o uklad jezdny to trzymanie sie drogi tego samochodu oceniam dobrze, jednak kultura pracy zawieszenia nie jest najlepsza,jest po prostu dosc glosne,ale zauwazylem ze w kazdej megance jest inaczej, u mojej siostry zawszieszenie chodzi znacznie ciszej,choc jej samochod ma 75 tys a moj 46 tys., w tym miejscu napisze jeszcze o hamulcach,podobno wada tego modelu jest to ze hamulce wydaja charakterystyczny dzwiek,wydaje sie jakby klocki byly starte,a tu nie,u mnie po wymianie klockow (oryginalne) jest po prostu strasznie.samochod oczywiscie hamuje bardzo dobrze,ale dzwiek gorszy niz w zdezelowanym polonezie,no i uklad kietowniczy:TO CHYBA NAJWIEKSZA WADA...na nierownosciach, szczegolnie szybko przejezdzanych cos metalicznie uderza,a wykryto jedynie niewielki luz na drazku,ten typ podobno tak ma
widocznosc do tylu pewnie niektorym bedzie przeszkadzac,ale ogolnie ja nie narzekam
no w zasadzie nie ma sie do czego przyczepic
klima automatyczna dziala bardzo dobrze,zauwazylem jednak ze w deszczowe dni paruje przednia szyba i pomaga tylko wlaczenie wlasnie klimatyzacji, inaczej para nie zejdzie
mam ponad 190 cm wzrostu i jest mi wygodnie,z tylu chyba tez jest wystarczajaco
sa przedzialy obrotow silnika w ktorych jest cicho,a w niektorych glosno, do 3500 obr jest dosc cicho,pozniej robi sie glosniej,a przy predkosci ok 170 kmh znow jakby cichlo
no coz,nic nadzwyczajnego,ale tez wiele nie jest
no na razie bez wiekszych klopotow po 46 tys,choc juz jak pisalem lekki luz na drazku wykryto,
powaznych nie bylo....no wymienili mi zawias w drzwiach bo zaczal stukac

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.6 16V WT 115KM 85kW [l/100km]

7,2