Ocena kierowcy - Renault Megane I Sedan

Silnik 1.6 e 90KM 66kW
Rok produkcji 1997
Okres użytkowania: 1 rok
Renault Megane I Sedan 1.6 e 90KM 66kW 1996-1999 - Oceń swoje auto
przestronne, miłe dla oka auto, wygodne fotele, nieco za głośny, uwaga -modele z 1997 roku mają tarcze hamulcowe takie jak w clio-hamulce są słabe i to najsłabszy element tego auta
silinik 8 V rozpedza megane powoli, zbyt mułowato, elastyczność wystarczająca
po wymianie oleju w skrzyni przełożenia wchodzą bezproblemowo, nieco gumowato, przed wymianą był problem z pierwszym i piatym biegiem
samochód prowadzi sie dobrze, nie wychyla sie na boki, zawieszenie to kompromis pomiędzy wygodą i trzymaniem na zakrętach, układ kierownczy mniej precyzyjny niż w skodzie octavi, którą rónież czasem jeżdżę
generalnie widoczność dobra, trochę gorzej do tyłu ( sedan), brak wycieraczki na tylnej szybie zatem cofając w deszczu trzeba bardzo uważać
nisko umieszczone pokretła wymagają ich szukania w czasie jazdy
mój egzemplarz zaparowuje i dopiero włączenie klimatyzacji usuwa problem-sam nawiew nie wystarcza, nagrzewa się szybko i jest wtedy ciepło
dobrze albo i bardzo dobrze, dużo miejsca jak na auto kompaktowe
cicho do 90 km/h, potem głośno, a przy 120/h nie słychac radia, chyba ze ktoś lubi słuchać ja radio ryczy
7, 5 litra na 100 km przy jeździe mieszanej, poniżej 7 poza miastem i około 8, 5 w mieście
wart swej ceny
u mnie , jak i u poprzedniego właściciela na szczęscie nic sie z drtobiazgfów nie popsuło
była jedna awaria-komputer sterujący tryskiem został zalany błotem w wyniku zwykłej jazdy miejskiej, naprawił go elektronik choć sam nie wiem jak, oczywiście tłumiki wytrzymują 3 lata

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.6 e 90KM 66kW [l/100km]

7,6