: Wszystko- mimo że to Francuz i to z Turcji to jest całkiem ok. Przy elementarnej obsłudze serwisowej bardzo sprawne i niezawodne auto. Raz jeden jedyny zjeżdzała awaryjnie po pęknięciu sprężyny.
Witam wszystkich ponownie, poprzednią ocenę wstawiłem 3 lata temu. Jeżdżę Renią dalej bo jakoś nie daje powodów do narzekań. Ma się całkiem nieźle.
Przez kolejne 3 lata i prawie 300 tysi w kołach poza zbliżającą się koniecznością regeneracji turbosprężarki z powodu wycieków oleju ( od maksa do minimum przez 10 tys od wymiany do wymiany ) problemów z silnikiem nie było. Pali zima lato , zużywa wciąż małe ilości paliwa i ma wciąż całkiem niezły wigor. Przy wymianie sprzęgła profilaktycznie wymieniłem uszczelniacz wału korbowego pod kołem zamachowym ( corteco ) - nie było wycieków ale jak już był na wierzchu...
Po 3 latach dumania co tam tarabani okazało się że to tylko luźne sprężyny w tarczy sprzęgła. Po wymianie całego kompletu jest cichutko. Wymiana oleju jakieś 30 tys. temu i poza tym nic się nie działo. Olej zlewany przy wymianie sprzęgła po tych 30 tys.przebiegu był klarowny i czyściutki. Wlany z powrotem. Reasumując również skrzynia jest ok.
Przy 240 tys. przebiegu za 1000 pln wymieniłem amortyzatory , sprężyny , łożyska kolumn , gumy wahaczy , stabilizatora , sworznie zwrotnicy i końcówki drążków. Części kupowałem nie najtańsze tylko dobre zamienniki ( kyb , mogg ) . Przy 270 tys przy wymianie sprzęgła wymieniłem profilaktyczniesworznie zwrotnicy ( nie było luzów ani nic nie pukało- po prostu były na wierzchu więc wymieniłem dla św spokoju ) i gumy stabilizatora.
Nie bardzo jest się nad czym rozwodzić. Widoczność dobra w każdą stronę. Prosta szyba z tyłu ( kombi ) ułatwia wyczucie autka.
Jak poprzednio - ogrzewanie tylnej szyby i awaryjne jakoś nie pasują do całej reszty która jest rozstawiona wzorowo . Po przesiadce do innych samochodów łapię się na machaniu palcami w poszukiwaniu pilota od radia - przyzwyczaiłem się szybciutko do tego w Reni i mi tego brakuje w innych samochodach.
REWELACJA - jakiś czas temu musiałem tylko wymienić termostat. I tyle. Szybciutko si nagrzewa i nawet w deszczowe dni i 4 osobach w środku nie ma problemu z parowaniem szyb.
Jestem dość duży i jak sobie zrobię dobrze fotel z przodu to z tyłu jest już ciasnawo. Ale nie jest to jakiś wielki samochód więc myślę że jest mimo wszystko ok. Za to bagażnik jest ogromny. Po złożeniu tylnych siedzeń przewiozłem w całości szafę i nawet klapa się zamknęła ku zdumieniu sąsiada z którym pakowałem graty.
Czy to w mieście czy na trasie jest całkiem cicho. Trochę jedynie zaczynają wkurzać różne brzęczenia w kabinie które zaczynają się już pojawiać z racji wieku i przebiegu. Ale jeszcze całkiem delikatne i tylko na biegu jałowym silnika.
Jeżdżony codziennie poza paliwem dostaje zawsze jeden duży przegląd po wakacjach - zwykle robię w tym czasie około 10 tys. km po któryh wymieniam olej ,filtry i to co akurat potrzeba. Zwykle zamyka sie to w 500-1000 pln za duży przegląd wraz z częściami. Pali od 5-7litrów.
Myślę że 4 lata temu kupując 11 letnią megankę dokonałem jednej z lepszych inwestycji w ostatniej 5 latce.
Drobne usterki - jakoś nie ma się nad czym rozwodzić. Wymieniłem wężyk od czujnika ciśnienia doładowania , czyściłem już ze dwa razy egr i naprawiłem podnośnik szyby w drzwiach - o dziwo dał się naprawić i dzaiała. No i sprężarkę od klimy mógłbym wreszcie naprawić bo nie spręża czynnika. Do tego niestety przetarte fotele z przodu. Ale w wersji z welurem nie ma tego problemu. Alcantara którą są obszyte fotele u mnie jest dużo delikatniejsza.
Pęknięcie sprężyny która weszła w oponę - moja wina bo było wiadomo dużo wcześniej , że coś jest nie halo ale to olałem więc dostałem nauczkę że bieżący serwis jest bardzo istotny, wymiana sprzęgła , tarcz hamulcowych z tyłu , sprzęgła - zwykłe wymiany eksploatacyjne , zwykle na wyrost , profilaktycznie.
- zużycie paliwa dla silnika 1.9 dCi 102KM 75kW