Ocena kierowcy - Renault Megane I Kombi

Sroqraf, 14 lat temu
Silnik 1.4 i 16V 95KM 70kW
Rok produkcji 1999
Renault Megane I Kombi 1.4 i 16V 95KM 70kW 1999-2003 - Oceń swoje auto
Inne : Ustawność bagażnika, komfort jazdy,pozycja za kierownicą no i bezawaryjność.
Zawieszenie : pękł mi amortyzator z tyłu - podobno częsta przypadłość. Zawieszenie tyłu nie ma sprężyn - tylko amor!!
Silnik : podobno nawalają cewki wysokiego napięcia. Koszt jednej nowej 59 (allegro) - 130 (sklep). Uwaga na cewki SAGEM. Dużo lepsze są DENSO, chociaż i te z czasem umierają.
Inne : świerszcze różnego rodzaju. Tarcie plastiku o plastik.
Tanie i naprawdę wygodne auto. Nie mam zastrzeżeń. Dużo pomieści, bagażnik to mała ciężarówka i można naprawdę sporo gratów przewieźć. Moja dzielna Renata.
Pomimo niewielkiej pojemności jakoś daje radę. Wiadomo, więcej mocy mogłoby się przydać, ale tragedii nie ma. Kultura pracy jest przeciętna. Czeka mnie chyba wymiana słynnych cewek zapłonowych no i myślę, że po tej operacji praca na biegu jałowym się uspokoi (teraz lekko szarpie).
Nie podoba mi się precyzja prowadzenia drążka. Żyje jakby swoim życiem, poza tym biegi zestopniowane są bardzo przyzwoicie i nie ma się do czego przyczepić. Należy ostrożnie wrzucać wsteczny, bo lubi zgrzytnąć :)
Układzik sprawuje się wyśmienicie. Po zimie wymieniłem wszystkie elementy zawieszenia (poza amortyzatorami), auto jeździ naprawdę przewidywalnie - tego właśnie wymagam :)
Absolutnie żadnych problemów z widocznością. Auto typu kombi a manewruje się jak zwykłym kompaktem. Jest naprawdę dobrze. Fajne lusterka.
BRAK UCHWYTÓW NA KUBKI. Największa wada wnętrza. Poza tym pokrętła nawiewów są zbyt nisko - lepiej byłoby umieścić tam radio z uwagi na jego sterowanie przy kierownicy i wyświetlacz pod dashboardem.
Klimatyzacja ręcza - daje radę. Nie ma problemów z wentylacją.
Nie słyszałem narzekań pasażerów na brak miejsca. Każdy jest zadowolony. Ja jako kierowca najbardziej.
Wyczucie auta sprawia, że podróż jest bardzo cicha i komfortowa. Podróżowanie w warunkach miejskich oznacza tylko szumy pochodzące od kół, przy prędkości 100-120 km/h nadal jest cicho. Jak trzeba to i 140/160 km/h można jechać bez problemów. Przy prędkości maksymalnej (licznikowe 175) szumy pochodzące od drogi i warkot silnika slychać już wyraźniej, ale ciągle da się z tym żyć. Na szczęście żadnych świstów wiatru... uff
Auto tego gabarytu przy spokojnej jeździe mieszanej zadowalało się niespełna 7 litrami na 100 km. Minimalnie 5,8 w trasie. Najczęściej jeżdżąc po mieście i do pracy (trasa 40km w jedną stronę) auto wciągało 6,5 l/100km. Na gazie raczej nie oszczędzam, spalanie dochodzi o 8 l/100km.
J.w.
drażni mnie tylko świerszcz w drzwiach pasażera. Nie mam pojęcia jak wyeliminować to popiskiwanie.
Żadnych problemów.

LPG - zużycie paliwa dla silnika 1.4 i 16V 95KM 70kW [l/100km]