: przy dość dynamicznej jeździe średnie spalanie na dystansie 27 200 km wyniosło 5,59 l/100km dla mnie rewelacja.
Poza denerwującymi szczegółami, które się psują lub są mało przemyślane, to auto zaskoczyło mnie na prawdę pozytywnie. Generalnie jest ekonomiczne, niezawodne i przy tym jeździ się nim na prawdę przyjemnie.
Silnik jest w miarę elastyczny i bardzo fajnie się nim jeździ, dodatkowo spala naprawdę mało paliwa (średnio 5,5l/100km). Jest mniej wrażliwy na jakość paliwa niż dCi, chociaż jest również nieznacznie głośniejszy, z to dużej różnicy w dynamice nie ma.
skrzynia całkiem niezła, chociaż nie jest tak precyzyjna jak by się chciało. Jest dobrze zestopniowana, chociaż do jazdy autostradowej przydał by się 6 bieg.
układ jezdny jest komfortowy i całkiem nieźle radzi sobie z naszymi polskimi drogami, chociaż nie jest zbyt trwały, tzn. zbyt szybko wyrabiają się sworznie wahacza, końcówki drążków kierowniczych i łączniki stabilizatora. Na szczęście są one stosunkowo tanie a ich wymiana nie nastręcza większych problemów.
widoczność do przodu i na boki bardzo dobra, do tyłu dobra.
Jak to we francuskim aucie, niektóre elementy prezentują wzorową ergonomię, a niektóre wołają o pomstę do nieba :), bardzo wygodne sterowanie radiem przy kierownicy, panel nawiewów jest intuicyjny, ale usytuowany zbyt nisko.
W aucie mam zamontowane webasto, dzięki czemu w zimie wchodzę już do rozgrzanego auta. Co prawda nie mam klimatyzacji, ale za to szyberdach i fabryczne nawiewy potrafią trochę uprzyjemnić podróż w upalne dni. Jeśli chodzi o parowanie szyb, to nawiew szybko sobie radzi z nimi.
Generalnie w aucie sporo miejsca do podróżowania w 4 osoby dorosłe, w piątkę to już robi się ciasno na tylnej kanapie. Fotele jak to we francuskim aucie, zbyt miękkie, ale za to komfortowe. Fotel kierowcy umieszczony wg mnie zbyt wysoko (nawet po maksymalnym opuszczeniu).
W aucie jest całkiem cicho, a docierające do kabiny odgłosy opływającego powietrza, czy silnika nawet przyjemne (jak na diesla). Przy wyższych prędkościach ( powyżej 130 km/h) szum powietrza jest już bardzo wyraźny
Jeśli chodzi o zużycie paliwa, czy ceny części eksploatacyjnych i zamiennych(poza kompletnym zestawem rozrządu)jest bardzo dobrze. Zużycie paliwa jest nieduże, ceny części dosyć niskie.
Lepszego auta w takim stanie za takie pieniądze chyba nie udało by mi się znaleźć. Ma kilka mankamentów, ale wizyty przy dystrybutorze czy warsztacie są na tyle rzadkie, że można mu te mankamenty wybaczyć.
W aucie często zawodzą pierdoły, np. popsuło się mechanizm opuszczania szyby kierowcy przez co nie dało się jej zamknąć (koszt naprawy 80zł), popsuła się klapka obiegu wewnętrznego (jeszcze nie naprawiłem). cieknie uszczelka miski olejowej (jeszcze nie naprawiłem).
brak
- zużycie paliwa dla silnika 1.9 dTi 100KM 74kW