Akumulator oryginalny wypadałoby zamienić na krajowy o większym prądzie rozruchu - wówczas przy -25 st. nie ma problemu z uruchomieniem samochodu. Miałem obawy przed zakupem diesla, ale teraz zamieniłbym go tylko na silnik 120 lub 140 KM - też diesla. Chciałbym aby każdy następny samochód co najmniej tak samo sprawował się jak ten. Przy wadze ok.1200 kg mógłby być jeszcze mocniejszy silnik - w 1997 był to najlepszy montowany seryjnie (lecz nie na rynek Polski).Na samochód rodzinny dla 4 osób to sedan lub kombi byłby lepszy bo większy.
same syperlatywy- przu 98 KM diesel ma lepsze przyspieszenie niz starszy silnik benzynowy 105 kM
Wymagama zmiana oleju w skrzyni biegów po 70 tys - lepiej nie oszczedzać
miękki oraz elastyczny - dobry na krajowe wertepy
Przydałaby sie ogrzewana przednia szyba
W wersji RL (Niemcy) nie można powiedzieć złego słowa
Czasami przy manualnej klimie może być trochę zbyt zimno - nawiew ok 10 st
W wersji 5-drzwiowej mogłoby być wiecej miejsca w bagażniku
Przy klimie nie otwieram prawie okna, silnik pracuje cicho
W Polsce na trasie miałem wynik 4.5 l/100 km - przy katalogowym 4.4 l: w mieście przez cały rok ok 6.0 - 6.5 l/100: części po umiarkowanej cenie(za wyjątkiem serwisów autoryzowanych)
Dotyczy ceny za jaką ja go nabyłem. W Polsce ten typ nie był do kupienia w salonie. Przelicznik ceny z salonu po ocleniu graniczył z absurdem.Dlatego też w Polce sprzedawane były wówczas głównie wersje eco z gołym wyposażeniem
Czasami jest zwarcie w lewej tylnej lampie - trzeba rozgiąć styki
Niedoskonałość ludzi przy serwisach okresowych-błąd przy założeniu paska do alternatora mógł mnie kosztować zniszczenie silnika
Renault Megane I Hatchback 1.9 dT 95KM 70kW 1996-2000