Ocena kierowcy - Renault Megane I Hatchback

Silnik 1.6 i 16V 107KM 79kW
Rok produkcji 2002
Okres użytkowania: 1 rok
Renault Megane I Hatchback 1.6 i 16V 107KM 79kW 1999-2003 - Oceń swoje auto
Kupowałem pojazd 8-letni za śmieszne pieniądze w porównaniu do Golfa czy nawet Focusa, ale też i oczekiwania nie były aż nadto wielkie, wszak Megane I wyszła na świat 16 lat temu. Jak dotąd jeżdżę, poważnych awarii nie było, i oby nie było ich dalej.
Silnik jak na 107KM jest całkiem przyzwoity. Oczywiście nie jest to jakaś rakieta, ale do miasta czy na autostradę do normalnej jazdy wystarczy. Plus za w miarę cichą pracę, minus za elastyczność.
Skrzynia chodzi całkiem precyzyjnie i tyle w temacie. Gdyby nie fakt, iż lewarek nie potrafi ustać w miejscu byłoby 5. Może jeszcze mały minus za 5 bieg, który trochę nie pasuje do reszty, 100 km/h i dość wysokie obroty.
Nie jest najgorzej, chociaż są lepsze auta pod tym względem. \"Sportowcy\" będą niezadowoleni, ale zwykłemu użytkownikowi wystarczy.
Wszystko widać, parkuje się dobrze i chyba tyle w temacie. Przed zakupem obawiałem się, że będzie ciężko z cofaniem i parkowaniem tyłem, ale wszystko widać.
Niby wszystko jest pod ręką, ale to idiotyczne umieszczenie sterowania tylnymi szybami... Poza tym swoje robią wszechobecne stuki, skrzeczenia etc. Owszem, ani to nowe auto, ani to BMW, ale trochę za mało w tym względzie.
Klimatyzacja chłodzi, ogrzewanie grzeje. W zimie nie trzeba długo czekać, aż auto się nagrzeje, podobnie w lecie ze schłodzeniem auta.
Dla kierowcy i pasażera jest ok, dla pasażerów z tyłu średnio jeżeli z przodu siedzi ktoś większy.
Bardzo słabo. Oczywiście nie oczekuję, że przy 100 km/h będzie tak cicho jak przy 20, ale jest głośno przy wyższych prędkościach.
Spalanie na normalnym poziomie, cewki, świece i klocki, które do tej pory wymieniłem także nie były aż tak bardzo drogie. Bardziej martwi rozrząd, który kosztuje..
Za 11 tys. kupiłem pojazd 8-letni z dobrym wyposażeniem i przyzwoitym silnikiem. Ma swoje wady, ale któż ich nie ma? Za podobnego Golfa na fakturze widniałaby kwota oscylująca w ok. 20 tys. W ogólnym podsumowaniu Megane jest chyba dobrym wyborem, jeżeli jest to egzemplarz zadbany, nie zarżnięty. W porównaniu z wieloma konkurentami wygrywa ceną.
Nie jest najgorzej. Przez rok wymieniłem tylko 2 żarówki H7 i 2 od podświetlenia tablicy.
Jedynym zaskoczeniem na drodze była cewka. Reszta wymieniona, bo \"trzeba\" i tyle. Oby jak najdłużej. Co prawda niedługo nadejdzie czas na poduszki silnika, ale na razie nie jest to bardzo dokuczliwe.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.6 i 16V 107KM 79kW [l/100km]

6,9