Ocena kierowcy - Renault Megane I Hatchback

Rok produkcji 2001
Okres użytkowania: 5 lat
Renault Megane I Hatchback 1.6 i 16V 107KM 79kW 1999-2003 - Oceń swoje auto
Nie kupiłby ponownie
Silnik : Spalanie-naprawdę ok, dynamika in plus!
Układ elektryczny : cewki Sagem!! Wymieniać tylko na japońskie Denso!!
Heh, gdybym teraz mógł to bym zdecydowanie zamienił się na Nowego Grandtoura 1.6 16v ehhh marzenia
Silnik dobry, chętny do pracy, dynamiczny i oszczędny, ale powinien być lepiej wyciszony. Zbyt głośny :-(
W sumie przeciętna skrzynia, nie haczy, ale bez rewelacji. Czasem problemy ze wstecznym
W miarę się trzyma jezdni. Za głośny, nie wiem czemu tak megane faza1 głośno pracuje zawieszenie, ale mnie to wkur... Poza tym wcale jak dla mnie nie jest miękkie, ale ciut za twarde, tu się zawiodłem. Dziś jeździłem troszkę Megane II Grandtour i on jest zdecydowanie bardziej miękki, a niby mówią, że nowe auta są twardsze...
Bardzo dobra widoczność, dośc chude słupki, żadnych problemów do tyłu
W sumie nie ma się do czego czepić. Francuzi przynajmniej kiedyś potrafili robić wszystko gdzie miejsce mieć powinno (oczywiście nie wszystkie modele samochodów made in France :P
W moim odczuciu jest dobrze, klima manualna chłodzi w miarę przyzwoicie-może być
Jak na auto kompaktowe jest ok, bardzo duży bagażnik-510 l
Dla mnie słabiutko, zwracam bardzo dużą uwagę na ten parametr, ale Megane mnie zawiódł. W nowym jest o wiele ciszej :-(
Bardzo ekonomiczny jak na 1.6, nawet na gazie rzadko kiedy spala ponad 10l/100km
W 2002 r. kiedy kupowaliśmy to auto była to jedyna taka oferta. Za 50 tys. zł Megane Claasic 1.6 16v, welur, klima, inne pierdółki i lakier(piękny srebrny metalik). Teraz kupiłbym Ceed´a lub Megane Grandtour za ok 60 tys.
Z tym jest akurat dobrze, jedyne co padło to cewki. A tłumik, który niby u innych pada co 2 lata, tu po 6 latach jest cały i zdrowy! Nie bierze oleju praktycznie wcale. łatwa obsługa serwisowa
j.w + drobne usterki elektryki

LPG - zużycie paliwa dla silnika 1.6 i 16V 107KM 79kW [l/100km]