Ocena kierowcy - Renault Megane I Hatchback

Silnik 1.4 e 75KM 55kW
Rok produkcji 1996
Renault Megane I Hatchback 1.4 e 75KM 55kW 1996-2000 - Oceń swoje auto
Nie kupiłby ponownie
Zawieszenie : Pozwala troszke poszaleć w zakrętach, ale najbardziej docienia się je na dziurawych drogach. Jest po prostu komfortowe.
Silnik : W tym wieku ma tendencje do puszczania płynów. A poza tym gaz go bardzo wyniszczył.
Karoseria : Widać że auto nie było garażowane i rdza je bierze
Przeniesienie napędu : Częste usterki skrzyni biegów (wysokie koszty naprawy, bo trzeba silnik wyjmowac i rozbierać skrzynie)
Gdyby mój samochód był w lepszym stanie i bardziej zadbany, pewnie w pełni by zasłużył na tą ocenę. Jeśli kupować meganke to tylko "wychychaną" i dalej na nią dmuchać i chuchać.
Na gazie silnik za słaby, do tego pracuje nie równo i jest za głośny. Na benzynie odzyskuje moc i kulturę pracy, lecz w dalszym ciągu jest głośny.
Niezbyt precyzyjna, do tego umieszczona bardzo nisko i narażona na uszkodzenia mechaniczne ( niestety wiem co zabłąkany kamień może "zdziałać" z tą skrzynią). Do tego częstą usterką jest przeciekanie uszczelki na wybieraku.
Układ kierowania precyzyjny, choć wspomaganie mogłoby być lekko mocniejsze. Zawieszenie komfortowe a przez to troszkę słabo trzyma w zakrętach. Ale to w końcu nie sportowiec ;)
Moja kobieta narzeka że końca maski nie widać a na widoczność przez tylną szybę to i ja ponarzekam.
Deska rozdzielcza ładna ale niekoniecznie funkcjonalna - dźwignia zmiany biegów przeszkadza w dostępie do pokręteł wentylacji i ogrzewania tylnej szyby.
Nagrzewa się szybko i chłodzi dosyć porządnie. Trochę głośna i słabo dmucha na nogi.
I z przodu i z tyłu i w bagażniku bardzo dużo miejsca.
Jest dosyć głośny ale Matiz był zdecydowanie głośniejszy ;) Co ciekawe żaden plastik nie trzeszczy ani nie stuka.
Spala tyle co powinien. Ale ceny części z kosmosu- japońskie auta mają tańsze części, a mówię tu o zamiennikach - o ceny oryginalnych części nawet bałem się zapytać. Spalanie podawałem na LPG.
Jak się trafi na dobry i zadbany model, to jest to wdzięczne auto rodzinne.
Przepalające się żarówki itp. Normalne usterki.
Tu już gorzej i niestety obiegowe opinie o francuzach się potwierdzają. Ale wiem, że po prostu trafiłem na pechowy model. Znajomy jeździł takim prawie 10 lat i nic nigdy nie nawaliło.

LPG - zużycie paliwa dla silnika 1.4 e 75KM 55kW [l/100km]

7,8