: silnik cichutki , zawieszenie również nie skrzypi
Układ elektryczny
silnik pracuje cichutko.jednak w megane często są kłopoty z pływającymi obrotami na biegu jałowym, polecam sprawdzic to przed kupnem ponieważ w tym modelu czesto pada silniczek krokowy lub cewka. za krokowca w zamienniku dalem niewiele bo 50zl lecz usterka ustapila tylko na jakis czas.cewka to koszt 100-150 zl szt.
nie wiem od czego to zależy ale raz wchodzą biegi pieknie a nieraz jest problem z wrzucenie 1 i 2 i trzeba wtedy na sile.w moim przypadku w jezdzie po mieście ruszanie ze skrzyżowań staje się nieraz uciążliwe. z tego co na forach poczytałem to dużo meganek ma ten problem.
przecietna
polecam wersje z klimą :-)
na przednich siedzeniach jest OK. mało miejsca na tylnej kanapie i w bagażniku ale jak dla mnie wystarcza bo jezdze sam. auto 4 osobowe w dowodzie rejestracyjnym. 5 osob i tak by nie weszlo bo na tylnej kanapie po srodku jest plastikowy schowek
wcześniej w golfie3(diesel)wszystko było słychać - skrzypiące zawieszenie,deske rozdzielczą i tylną półkę w Reni jest cichutko :)
zużycie paliwa na trasie 6 litrów , miasto 9-10 litrów. ceny części nie są zbyt duże.silniczek krokowy:50zl w zamienniku,cewka 100-150zl szt, wymiana rozrzadu 400zl -pasek,rolka,pompa i robocizna. wcześniej jeździłem golfem 3 w dieslu i części do diesla droższe są.
ceny francuzów w porównaniu do niemieckich aut wypadają doskonale. za niemieckie auto w tym samym roczniku i z tym samym wyposażenie trzeba zapłacić dużo drożej więc jak miałem kupić niemieckie auto to wolałem francuza pare lat młodsze i z dobrym wyposażeniem
nie wiadomo czemu czasami nie dziala część oświetlenia deski rozdzielczej po prostu raz działa raz nie działa-żarówki wymieniane, styki kostek sprawdzane a usterka się powtarza.
mam renie pół roku. na początku wymieniłem rozrząd i olej i jak na razie nic poważnego się nie działo mimo przebiegu ponad 200 tys. km
- zużycie paliwa dla silnika 1.6 i 90KM 66kW