Ocena kierowcy - Renault Megane I Coupe

Silnik 1.6 i 90KM 66kW
Rok produkcji 1997
Renault Megane I Coupe 1.6 i 90KM 66kW 1996-1999 - Oceń swoje auto
Nie kupiłby ponownie
Zawieszenie : O dziwo nic się nie popsuło przez 4 lata, tylko zostały wymienione jakies gumy, chyba łączniki zstabilizatora czy coś takiego.
Cóż, dobre auto dla młodego człowieka ktory nie ma dzieci i jeździ sam, ewentualnie w dwójke.Niestety potrafi się od czasu do czasu popsuć.Ceny częsci na akceptowalnym poziomie
Silnik w miare dynamiczny i elastyczny.
Skrzynia jest precyzyjna i jeszcze mnie nie zawiodła.Biegi wchodzą lekko
Dobrze trzyma się drogi mimo że rozkład masy ma niekorzystny, wiadomo, cieżki przód, lekki tył
Widoczność do tyłu jest ograniczona, mankament wersji Coupe. Jeżeli chodzi o lusterka to zapewniają dobre pole widoku
Wszystko na swoim miejscu, nie trzeba niczego szukać
Wydajne, zimna wnętrze bardzo szybko się nagrzewa
z przodu jest duzo miejsca za to z tyłu brak. Fotel mam mocno cofnięty gdyz mam 190cm wzrostu.
Jest OK.
Na szczęscie auto pali nie dużo, w cyklu mieszanym 65% miasto -35% trasa wychodzi mi 7 litrów Serwis troche się ceni dlatego zostaje zwykły mechanik których radzi sobie z naprwami. Silnik nie jest szczytem techniki
Megane Coupe można dostać za naprawde małe pieniądze. Mimo niektorych awarii można go kupić i cieszyć się jazdą
Niestety tutaj nie jest dobrze. Zacina się mechanizm podnoszenia szyb od strony pasażera, zdarza mi się że falują obroty, dość szybko zużywają się łożyska, koroduje tłumik. Elementy wnętrza szybko się psują, łamią się plastiki np. od przesuwania foteli lub wyrwał mi się schowek na tylniej kanapie.Troche to jest za delikatne!
Niestety po 3 dniu od daty zakupu poszła mi uszczelka pod głowicą i auto wracało na lawecie :-# Mialem też problemy z elektryką, auto potrafiło gasnąć bez powodu. Wymieniałem też 2 razy cewke zapłonową, silnik krokowy, czujnik obrotów. Aha, jak jechałem do Francji to auto nie wytrzymało jazdy z prędkością rzędu 130-160km/h zaczął wyciekać olej ze skrzyni biegów. Po wymianie uszczelki było OK. Koszt w serwisie Renault 400zł :-(

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.6 i 90KM 66kW [l/100km]

7,3