Ocena kierowcy - Renault Laguna III Hatchback

Silnik 2.0 dCi 150KM 110kW
Rok produkcji 2007
Okres użytkowania: 1 rok
Renault Laguna III Hatchback 2.0 dCi 150KM 110kW 2007-2011 - Oceń swoje auto
Inne : Właśnie nic specjalnie mnie nie zaskoczyło, tego spodziewałem się po Lagunie i to dostałem.
Jak już pisałem miałem poprzednie modele Laguny. Chciałem kupić coś innego dla samej zmiany, ale przyzwyczaiłem się do wygody i komfortu stworzonego przez Renaulta. Chyba Laguna II była ładniejsza, ale tę też można polubić. Jak porównacie UŻYWANE samochody tej klasy pod względem ceny do wyposażenia , komfortu i wygody to Laguna ma duże szanse. Materiały wykończeniowe, przytulność, karta Hands Free, automatyczny hamulec, automatyczne światła dzienne i ksenony kierunkowe itd......
Miałem Lagunę I i II, obydwie 1.8 benzyna więc trochę porównuję do nich, chyba do 100km/h benzyna, powyżej diesel
doskonale do duże słowo, więc dodam bez problemów. 6 biegowa
Laguna II bardzo mi odpowiadała, była dosyć miękka, ta jest twardsza co w pierwszym okresie powodowało, że musiałem się przyzwyczaić. Miałem okazję przejechać się później moją poprzednią Laguną II i miałem wrażenie, że jest za miękka.
Nie mam z tym problemu
czytelne, intuicyjnie dostępne, wygodne
Nie lubię używać słowa doskonale, powinno być do wyboru bardzo dobrze i taką ocenę bym zaznaczył. Na tle poprzednich, a zwłaszcza 1-ki to przepaść. Cicho, ciepło, szyby niezaparowane, a latem chłodno.
Przeważnie jeżdżę sam, wzrost niecałe 180, jak jadę z rodziną nikt nie narzeka. Ewidentnie wystarczy.
Bardzo dobre zwłaszcza doceniam na autostradzie jadąc 150km/h, poprzednią Lagunę II 1,8 benzyna powyżej 120 już było wyraźnie słychać.
średnie zużycie 6,8 L/100km. Codzienny dojazd do pracy, miasto, małe korki. Przy 150 ok 8L, 130 ok 7L. Wiele samochodów pali mniej, ale biorąc pod uwagę moc, moment obrotowy itd to do przyjęcia. Koszty: Naprawy poza ASO. Przejechałem nią 20t. km, Naprawiałem: Piasty przód (nie można wymienić samych łożysk)tarcze przód i klocki, klocki tył, filtry,łączniki stabilizatora. Części specjalnie tanie nie były, ale coś za coś.
Bardzo dobrze
Wiem, że Laguny mają złą opinie o niezawodności więc podam małe zestawienie: Laguna I przejechałem 90t.km od 70 do 160t.km i o ile pamiętam to największą naprawą był wentylator dmuchawy, nagrzewnica i uszczelka pod głowicą, Laguna II od 100 do 180 amortyzatory tył, zacisk tylny, elementy zawieszenia, małe problemy z silniczkami wentylacji itp. Obydwie kupione w RP od pierwszego właściciela. Mam dystans do drobiazgów, więc byłem zadowolony. Na drodze nie stałem i zawsze do mechanika dojechał na umówioną wizytę.
patrz powyżej. Jak ta będzie się sprawowała jak poprzednie to będę zadowolony.

On - zużycie paliwa dla silnika 2.0 dCi 150KM 110kW [l/100km]

5,5