Ocena kierowcy - Renault Laguna III Hatchback

Majse, 11 lat temu
Silnik 2.0 dCi 150KM 110kW
Rok produkcji 2008
Renault Laguna III Hatchback 2.0 dCi 150KM 110kW 2007-2011 - Oceń swoje auto
Inne : Wyposażenie: klima strefowa, automat, xenony z doświetlaniem zakrętów, system hands free, skóry, podgrzewanie foteli, navi... i masa innych smaczków.
Dla mnie bombowy samochód wyposażony optymalnie, wygodny, dynamiczny, oszczędny...
Nie mam pytań. Z automatem współpracuje pięknie, przy wciśnięciu gazu reaguje doskonale.
Automat. Wygoda, precyzyjne działanie. Tiptronic niezbyt udany, reaguje z opóźnieniem na zmianę biegów.
Bardzo ładnie wybiera nierówności, przewidywalnie zachowuje się w zakrętach. Jest raczej miękko. No...to nie jest samochód sportowy. Mnie to odpowiada.
Tył skandaliczny. Z przodu słupki często przesłaniają świat. Bywa niebezpiecznie.
Wszystko pod ręką. Obsługa intuicyjna, multifunkcyjna kierownica i sterowanie radiem i telefonem pod obręczą kierownicy sprawdza się znakomicie. Sterowanie szyb, lusterek, elektryka foteli jest tam, gdzie się jej można spodziewać. Wszystkie przełączniki dyskretnie oświetlone.
Szybko się grzeje wnętrze, odparowują szyby, strefy działają sprawnie. Żałowałem, że nie ma ogrzewania przedniej szyby, ale bardzo szybko z lodem na szybie radzi sobie nawiew. Podgrzewane fotele...nie mam z czym porównać, ale wydaje mi się, że grzeją słabo.
Dużo miejsca, ale fotele przednie nieco za krótkie. Poza tym niewygodnie trzyma się łokieć na drzwiach ;-)
przy 170/h można spokojnie cicho rozmawiać. Zawieszenie i szumy toczenia prawie niesłyszalne. Silnik przyjemnie cichy, choć diesel.
7,5 l ON/100km to dla mnie rewelacja.
nic do dodania
Popsuły się spryskiwacze ksenonów, czasem blokuje się zamek kierowcy, raz zawiesiło się radio, system spryskiwania szyb i ksenonów dramatyczny, dwa razy chwilowo komunikaty: \"sprawdź system ESP\", \"zatrzymaj natychmiast pojazd\"...
Bez problemów

On - zużycie paliwa dla silnika 2.0 dCi 150KM 110kW [l/100km]