Użytkuję samochód 7 lat, ma teraz 360 tys. na zegarze. Wtryski nie padły, turbina nie padła, dwumas nie padł, DPF nie padł. Wszystkie "straszaki" dieslowe działają jak nowe. Wygodny, cichy, bezawaryjny, tani i prosty w naprawach.
Za tą kasę ciężko znaleźć konkurencję. Dlatego też jeszcze nim już siódmy rok.
Silnik żyleta - cichy, mocny, zero wycieków oleju, zmierzona moc na hamowni po po 12 latach od produkcji 134 kM.
Skrzynie trochę haczy na pierwszym i drugim biegu. Nie wiem jam jak jest w innych egzemplarzach.
Mam 4-control, zawieszenie lekko sztywne, prowadzi się bardzo dobrze, na nierównościach mogłoby być lepiej - jest trochę za sztywno.
Świetne zabezpieczenie antykorozyjne. Rdzawy nalot występuje sporadycznie. Pod tym względem jest wybitnie. Mam porównanie do wielu samochodów różnych marek (mazda, mercedes, volvo, subaru, audi).
Jest bardzo dobrze. Linia okien nisko poprowadzona, co bardzo ułatwia widoczność.
Stosunkowo dużo przeszkleń - wnętrze latem się grzeje. Poza tym jest OK.
Działa jak trzeba.
Bardzo przestronny samochód. Dużo miejsca, wygodne fotele.
Samochód fabrycznie jest dobrze wyciszony, natomiast po dodatkowym wyciszeniu matami butylowymi i piankami (drzwi, nadkola, dach, bagażnik) samochód wszedł na wyższy lewel jeśli chodzi o ciszę. Jedynie ramki drzwi i uszczelki mogłyby być lepiej wykonane.
Większość części eksploatacyjnych jest tanie, naprawy proste, samochód nie koroduje.
Jedynie kolizje mogą byc drogie w naprawie, bo części karoserii są dość drogie. Szczególnie jeśli chodzi o wersje nietypowe (4-controll, GT itp.)
W tych pieniądzach ciężko będzie znaleźć lepszy samochód. Dlatego też go nie zmieniam.
Hałasujący wentylatorek czujnika temperatury wnętrza przy lusterku - czyszczenie i smarowanie pomogło. Hałasujący silniczek klapy nawiewu - wymiana i po problemie. Czasem bez powodu zapali się alert, że ktoś odpiął pasy z tyłu mimo że nikt tam nie siedzi.
Tak jak pisałem na wstępie - wtryski nie padły, turbina nie padła, dwumas nie padł, DPF nie padł. Wszystkie "straszaki" dieslowe działają jak nowe.
Przez 7 lat nie miałem żadnej awarii - ani poważnej, ani błahej. Technicznie świetny samochód.
- zużycie paliwa dla silnika 2.0 dCi 130KM 96kW