Ocena kierowcy - Renault Laguna III Grandtour

Silnik 2.0 dCi 150KM 110kW
Rok produkcji 2010
Renault Laguna III Grandtour 2.0 dCi 150KM 110kW 2007-2011 - Oceń swoje auto
Nie kupiłby ponownie
Inne : trzaski w desce rozdzielczej
Zawieszenie : znoszenie w lewo
Samochód niestety awaryjny, nie są to awarie które unieruchomiły Lagunę - ale niestety slogan - zaufa jakości renault baaaardzo na wyrost. Samochód w miarę wygodny, ciekawie wygląda w środku - na zewnątrz - to już kwestia gustu, niestety samochód kupiłem z rozsądku - ostatnie miesiące kratki - czyli pełne odliczenie vatu - aniżeli z miłości. Na pewno na minus usterki o których w następnym punkcie.
Spodziewałem się mniejszego spalania - nie jestem wielbicielem niemieckich samochodów - który będzie pod niebiosa wychwalać cuda techniki niemieckiej - ale tdi common rail - w pasku kombi - samochodzie większym i chyba cięższym spalanie było o 1l mniej a silnik był żwawszy, zimą potrafił spalić nawet o 1- 1,5l więcej
Jest ok, biegi wchodzą pewnie, nie było problemu.
Przeciętny - mam non stop problemy z delikatnym znoszeniem w w lewo, aso nie o co chodzi, pie... o kontroli ciśn w oponach itd, jak to bywa z aso - pietrzak RENO - niska fachowość - zwykły kowal z ulicy wie więcej aniżeli oni specjalizujący się w renault
Trochę do tyłu słabawo - kombi, plus kratka i chyba trochę za małe lusterko
Jest ok, wszystko w miarę logicznie poukładane, nie potrafię się dalej przyzwyczaić do obsługi radia z pokręteł przy kierownicy
No w tym punkcie muszę przyznać że zimą grzeje się bardzo szybko - w poprzednim miałem vebasto - ale tutaj nawet bez tego cuda jest bardzo ok. Klima latem pracuje też ok.
Nie jest to van, ale miejsca jest w sam raz, znowu go porównam do paska - w którym miejsca z tyłu i przodu było na pewno więcej, ale dla standardowej rodziny 2 + 2 będzie dobrze
Bardzo pozytywne zaskoczenie - samochód jest dobrze wyciszony, teraz po 3 latach jakby więcej szumów dochodzi do wnętrza ale dalej jest nieżle.
Spodziewałem się niższego spalania, nie ma tragedii ale 1l mniej przy moim stylu jazdy ,powinien ten silnik spalić. Reszta standard - na razie wszelkie usterki były usuwane na koszt aso - nie wiem czy się cieszyć czy już niepokoić - ale jeszcze rok i na bank samochód będzie sprzedany.
za 95 k zł brutto spodziewałem się wyższej jakości, nie było mnie stać na samochód lepszy, no ale po opiniach z autocentrum - na marginesie nie wiem kto wypisuje te pochwały dla laguny - zakupiłem to cudo francuskiej jakości
1. pierwszy rok - trzaski w układzie kierowniczym - za 2-im razem fantastycznie aso reno pietrzak usunęło na gwarancji. 2.pierwszy rok - nieszczelne trzecie światło stop - dostawała się woda - usunięto w aso. 3.pierwszy rok - pofałdowana roleta tył - olałem temat. 4.non stop znosi w lewo - brak pomocy i rozwiązania przez aso. 5.drugi rok - pęknięta pseudo skóra po bokach siedzisk i na kierownicy - usunięto w aso. 6.drugi rok - zepsute zamknięcie schowka w bagażniku - otwierało się samoczynnie. Aso. 7.drugi rok - trzeszcząca deska rozdzielcza - przy nawigacji usunięto aso - ale tylko na krótki okres. 8.trzeci rok - deska rozdzielcza po raz drugi, trzeci - okazało się że nie ma uszczelki na podszybiu lOl , aso nie jest w stanie sobie z tym poradzić - ten typ podobno tak ma no i co mało? i tam być jakość renault?!?!
Układ kierowniczy jak wyżej - ale podobno nie było to bardzo "niebiezpieczne" jak mi powiedziano w aso ;)

On - zużycie paliwa dla silnika 2.0 dCi 150KM 110kW [l/100km]

6,0