Ocena kierowcy - Renault Laguna III Grandtour Phase II
244 tys. km
Okres użytkowania:
3 lata
: Całokształt bezawaryjność
Zakupiony od Niemca który serwisował auto w ASO Renault. Zrobiłem nim ponad 70 tysiecy km auto nigdy mnie nie zawiodło. W tej cenie NIE MA nic lepszego (za auto dałem 6k€). Wyposażenie komfort utrzymanie za tą cene naprawde warto
Silnik 127 kW czyli ok 173KM myśle że jest dobrze wyważony spalanie/przyspieszenie .
Mimo troszke wolnego automatu daje rade , jak chce sie zwawo odpychac trzeba po prostu depnąć auto wazy te 1.5tony.
Spalanie po miescie 8,5-9L , trasa ( ta sama latam nim do Niemiec często obładowany i z pasazerami ) 1000km głownie autostrada przy predkosci 110-120km/h 6,7L , 130km/h 7,2L 140-150km/h 8,3-8,5L
Klasyczny automat , prędkoscią odstaje od DSG wiadomo ale za to wymieniłęm olej (1200PLN dynamicznie) i zero problemów, pancerna !
Trochę twarde zawieszenie ale ma 4Control , swietnie sie prowadzi zarówno podczas parkowania jak i w zakretach
Zero rdzy na karoserii ,
Jedyne co zardzewiało w tym samochodzie to miska olejowa ktora jest stalowa przyczyniła sie do tego osłona silnika która jest wytlumiona materiałem ktory trzyma wilgoc i styka sie z miską i własnie w tym miejscu rdzewieje . Nowa miska koszt 88PLN (tak osiemdziesiat osiem ) + 20 PLN klej .
Dobra ,nawet do tyłu mimo opadajacej pod dosc ostrym kątem tylniej szyby
Nawigacja ma przyciski i pokretlo do ktorych trzeba sie przyzwyczaic ja jej praktycznie nie uzywam w miejsce wyswietlacza idealnie pasuje mi telefon z google maps ;]
Sterowanie radia przy kierownicy ok.
mam 186cm z przodu pelen komfort . Z tyłu do superba trochę brakuje ale jest ok .
SŁabe , jak na ta klase auta . Pod maska przydałoby sie porządniejsze, gdy mocno depniemy to silnik słychac , jak jedziemy na tempomacie te 130-140 to jest ok.
srednie spalanie 7,5L
Nie ma nic lepszego za ten pieniądz
Oprócz normalnej eksploatacji (płyny olej klocki itp) wymieniłem miske olejową i silniczek do otwierania klapki wlewu (90PLN)
Nic!
- zużycie paliwa dla silnika 2.0 dCi 175KM 129kW